Actorul şi scriitorul Richmond Shepard, cel mai vârstnic mim din lume, a murit la 90 de ani

0
8171
Img 9219 E1562638013986

Actorul american Richmond Shepard, cel mai vârstnic mim din lume, practician şi susţinător al acestei arte, tatăl cântăreţei Vonda Shepard şi antrenor al lui Dick Van Dyke, a murit la 90 de ani, scrie Variety.

Shepard a murit pe 2 iulie, a anunţat luni familia lui, care a avut o cerere inedită: „În loc de flori, Richmond a cerut un moment de gălăgie”.

Celebru ca mim, cu notorietate dată în ultimii ani şi de apariţia în videoclipul „The World’s Oldest Mime” al New Yorker, Shepard a fost regizor, critic şi proprietar de teatru, atât în Los Angeles, cât şi în New York.

A scris „Mime: The Technique of Silence” (1970), considerată esenţială pentru cei care vor să stăpânească această meserie.

A jucat în producţii de televiziune ca „The FBI”, „That Girl”, „Kojak”, „The Jeffersons”, „T.J. Hooker” şi „Ally McBeal”, serial care a făcut-o celebră pe una dintre cele patru fiice ale lui, cântăreaţa Vonda Shepard.

În 2009, a fost lansat scurtmetrajul documentar „A Mime’s Life”, care îi este dedicat. „Am crezut că să fiu mim va fi intrarea mea în show business pe uşa din spate. Un singur lucru e plătit mai prost decât un mim. Poezia”, spune el în film. Shepard, uimit de propria longevitate, a susţinut şi un show autobiografic în ultimul deceniu – „You Wanna Be a What?!? (A Musical Memoir in Mime)”.

Născut în New York, în 1929, cu un doctorat în comunicare, Shepard a predat la Rutgers, USC, St. John’s şi Cal State L.A., dar şi cursuri private. Printre actorii pe care i-a antrenat se numără Lily Tomlin şi Dick Van Dyke, în al cărui sitcom din anii 1980 a apărut.

Crescut evreu, Shepard a adoptat Subud, o mişcare spirituală indoneziană. A avut patru fiice – Armina Hansen, Vonda Shepard, Brianna Shepard şi Luana Carroll – şi patru nepoţi.