Adolescente gravide, din ce în ce mai multe în Vaslui, Numărul lor s-a triplat în numai un an

0
590

Numărul adolescentelor gravide este în creștere în Vaslui, statisticile arătând că numărul sarcinilor crește îngrijorător la copilele sub 15 ani. Din 2017, numărul lor s-a triplat, însă în cazul tinerelor între 15 și 19 ani, numărul adolescentelor însărcinate a scăzut.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în 2017 au fost cinci copile gravide sub 15 ani, iar în 2018, numărul lor a explodat, pur și simplu: 18 fete. Date despre 2019 există numai în primul semestru al anului, când au fost luate în evidente 11 gravide sub 15 ani, patru dintre ele apelând la întreruperi de sarcină, arată publicația Vremea Nouă.

În cazul gravidelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, trendul este descendent. Astfel, dacă în 2017 erau luate în evidentă 440 de adolescente însărcinate (dintre care 161 au optat pentru întreruperi de sarcină), în anul 2018 numărul lor a scăzut la 387 (dintre care 154 avorturi). În primul semestru al anului 2019, în județul Vaslui au fost luate în evidentele DSP 195 de gravide cu vârsta cuprinsă între 15 si 19 ani, dintre care 60 au optat pentru întreruperi de sarcină.

Adolescente gravide, din ce în ce mai multe în Vaslui, Numărul lor s-a triplat în numai un an
Adolescente gravide, din ce în ce mai multe în Vaslui

România, locul I în Europa la adolescente gravide

În perioada 2007-2017, România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul “copiilor cu copii”, mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale.

Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

În anul 2017, România era pe primul loc în UE în ce privește numărul de nașteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78 % din totalul nașterilor, conform datelor Eurostat. Comparativ cu anul 2017, în 2018 a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de mare risc pentru mamă și copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii, mai precizează reprezentanții DSP Vaslui.