Hernia De Disc

Diagnosticul de hernie de disc sperie. Și asta pentru că am rămas cu idei preconcepute, din vremuri de mult apuse, legate de intervenția chirurgicală la nivelul coloanei. Totuși, operația este „ultima frontieră”, căci există variante de tratament.

Ceea ce, până nu de mult, reprezenta o intervenție de mare risc, este astăzi o operație simplă, nedureroasă, cu incizii minore, fără zile de spitalizare și săptămâni de recuperare. Cu ajutorul radiografiei, medicii reușesc ca prin leziuni minime, să ne scape de chin.

Ba chiar, în cazuri mai complicate, pot introduce implanturi de fixare a coloane vertebrale! Dar există și alte vești bune: ne putem trata, fără să ajungem deloc la cuțit.

Ce este hernia de disc

Hernia de disc este o problemă mecanică, știută în lumea medicală și drept prolaps de disc intervertebral. Când inelul din jurul unui disc dintre vertebre se uzează, face loc conținutului său să iasă în afară.

Și împinge nervii canalului măduvei spinării. Așa se face că durerea apare uneori exact în partea opusă herniei sau se extinde pe picior, continuându-se la genunchi sau la degete. Debutul herniei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei. În funcție de zona afectată, senzația de durere se manifestă diferit.

Dacă este vorba de un disc intervertebral poziționat la nivel lombar, durerea radiază în zona feselor, coapselor și picioarelor, în special sub genunchi. Dacă discul se află în partea superioară a coloanei, în zona gâtului, senzația de durere se va manifesta la nivelul umerilor și brațelor. Aceste dureri cresc progresiv în intensitate și sunt adesea însoțite de senzații de amorteală, furnicături sau paralizii.

Medicamentele ajută?

Reclamele ne invită să folosim tot felul de unguente, suplimente alimentare, pilule sau supozitoare, menite să ne ia durerile „cu mâna”. Totuși, specialiștii nu sunt de acord în totalitate cu utilizarea acestora „după ureche”.

Cele mai multe unguente conţin cantităţi diferite de substanțe antiinflamatoare, care acţionează local, ameliorând durerea, însă pătrund şi în sistemul circulator, putând agrava eventualele afecţiuni deja prezente. Pe de altă parte, cauzele durerii de spate sunt multiple, iar medicaţia antiinflamatorie, indiferent de forma de administrare, fie orală, intramusculară, fie intravenoasă ori supozitoare, acţionează asupra efectelor, fără a rezolva cauza durerii.

Doar medicul poate spune care este tratamentul potrivit, după ce ne consultă.

Tratamentul e personalizat

Chirurgia este rezervată doar în caz de deficit motor, iminenţă de paralizie sau durere refractară la orice formă de tratament conservator, timp de 2-3 săptămâni. Majoritatea pacienţilor nu se încadrează în aceste situaţii, deci nu au nevoie de operaţie.

Nu toată lumea trebuie să stea la pat când are dureri de spate şi nu toate femeile scapă de acestea dacă renunţă la tocuri. Există şi cazuri grave de hernie de disc care necesită operaţie. Însă intervenţia chirurgicală trebuie să fie ultima opţiune, după tratamentul conservator. În funcție de cauze, afecțiunile coloanei vertebrale se abordează diferit.

Mișcarea ne face bine

În cazurile agravate de hernie de disc, se limitează activitatea fizică. Însă acest lucru nu presupune lipsa de mișcare. Dimpotrivă, activitatea fizică ajută la întărirea musculaturii și, implicit, la o mai bună susținere a coloanei vertebrale. E drept că cele mai multe dintre activităţile sportive sunt foarte solicitante pentru spate. Și, în timp, pot duce la procese de uzură degenerative la nivelul coloanei.

Totuși, putem alege un sport prin care spatele să nu aibă de suferit. Înotul și gimnastica acvatică sunt variantele ideale. Iar, sub îndrumarea specialistului, se pot practica gimnastica medicală, kinetoterapia și bicicleta medicinală. De subliniat faptul că repausul prelungit la pat dăunează, accetuând durerea și slăbind musculatura și articulațiile.

Există și situații în care se recomandă somnul pe pat dur, purtarea încălțămintei fără toc, a corsetului medicinal sau consumul unor anumite alimente. Specialiștii spun că saltelele se aleg personalizat. Și nu există dovezi care susțină ipoteza ameliorării durerilor de spate prin modificarea dietei, decât în cazul persoanelor supraponderale, care trebuie să scape de

kilogramele în plus. Cât despre tocuri, cineva care a purtat vreme îndelungată pantofi cu toc, și-a adaptat coloana acestui timp de încălțăminte, dar dacă situația o impune, trebuie renunțat, cel puțin o perioadă de timp, la tocurile exagerate.

Loading...