Alimentele cu efecte antiinflamatoare regenerează articulațiile

0
423
Fructe Cu Efect Revigorant Citricele
Fructe cu efect revigorant citricele

Pentru persoanele cu afecțiuni la nivelul articulațiilor, durerile sunt ca o ”piatră de moară”, un obstacol care le împiedică să-și rezolve la timp problemele cotidiene. De aceea, nutriționiștii recomandă acestor bolnavi să consume alimente care au proprietatea să amelioreze durerile și să nu întrețină inflamația cronică.

Specialiștii în nutriție, susțin că alimentele cu proprietăți antiinflamatoare asigură organismului vitamine, minerale, fibre alimentare și Omega: Omega 3, Omega 6 și Omega 9.

”În acelați timp, persoanele chinuite de durerile articulare trebuie să consume și alimente care să le protejeze și să le regenereze articulațiile. De aceea, din hrana cotidiană a acestor bolnavi nu trebuie să lipsească alimentele care să le îmbunătățească starea de sănătate. Printre acestea amintesc: peștele gras, fructele oleaginoase, uleiul din sâmburi de strugure, ulei de măsline, citricele, supa de oase, dar și ceapa și usturoiul”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în lucrarea ”Sănătatea noastră de fiecare zi”.

Iată cele mai eficiente alimente cu proprietăți antiinflamatoare

Citricele sunt antioxidante prețioase

Curele cu citrice, portocale, lămâi, grapfruit, ananas, pomelo, atât de bogate în vitamina C, sunt salvatoare pentru persoanele cu probleme articulare. Aceste fructe care sunt recunoscute pentru proprietățile antioxidante, stimulează producția de colagen și, în acelaşi timp, ameliorează durerile articulare.  

Peștele gras combate inflamațiile articulare

Persoanele care consumă de trei ori pe săptămână pește gras: sardine, macrou, ton (alimente bogate în Omega 3), țin în frâu durerile articulare. Mai mult, aportul de pește, previne apariția afecțiunilor cardiovasculare și îmblânzește crizele de artrită.  

Nucile ”repară” efectele negative ale inflamațiilor în organism

Fructele oleaginoase: nucile, migdalele, fructele caju, dar și fisticul furnizează organismului cantități semnificative de calciu, de Omega 3 și de fibre, antioxidante valoroase care ”repară” efectele negative ale inflamațiilor în organism. Persoanele care sunt diagnosticate de medicul de familie cu inflamații cronice trebuie să deguste, zi de zi, 8-10 sâmburi de nuci, atât de sănătoase și de gustoase.

Uleiul din sâmburi de strugure este excelent pentru articulații

Datorită conținutului mare de vitamine (E și F), de minerale (cupru și zinc, mai ales) și de acizi grași: Omega 3, Omega 6 și Omega 9, uleiul obținut din sâmburii de strugure este un tonic excelent pentru articulații.

Ceapa și usturoiul conțin alicină, un renumit antiinflamator 

Nutriționiștii precizează că ceapa și usturoiul conțin în compoziție alicina, un renumit antiinflamator. Împreună cu acidul lipoic, alicina stimulează reconstrucția fibrelor de colagen deteriorate în articulații.  

Uleiul de măsline , un renumit ”medicament” antiinflamator

În categoria ”medicamentelor”naturale antiinflamatoare, uleiul extravirgin de măsline ocupă un loc privilegiat. Acest ”medicament” excelent are proprietăți antiinflamatoare, deoarece conține grăsimi benefice contra durerii, printre care și Omega 3.  

Supa de oase este bogată în colagen, un tonic pentru articulații

Pentru bolnavii cronici, nutriționiștii dezvăluie un secret: supa de oase este bogată în colagen, un tonic de excepție ce protejează sănătatea cartilajelor articulare. Când convalescenții sunt hrăniți cu supă de oase, pentru a se revigora mai repede după boală și după intervențiile chirurgicale, nici zgârciurile, bogate în colagen, nu trebuie aruncate.