Calendar Ortodox 18 Mai 2019 Ce Sf Nt Mucenic Este S Rb Torit S Mb T
Calendar ortodox 18 mai 2019. Ce sfânt mucenic este sărbătorit sâmbătă

Calendar ortodox 18 mai 2019. Credincioșii ortodocși îl cinstesc sâmbătă pe Sfântul Mucenic Teodot, cel care ajuta în secret creștinii să scape de persecuții.

În timpul domniei împăratului Dioclețian, Teodot era hangiu și îi adăpostea pe creștinii prigoniți. Pe langă asta, aduna trupurile creștinilor și le îngropa.

Legenda spune că șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos și înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfântă Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape. Teodot a ieșit împreună cu un credincios să îndeplinească doriința apărută în vis. Dar acel însoțitor l-a trădat pe Teodot judecătorului. După ce a fost supus la mai multe chinuri pentru că ajuta creștinii, Teodot a fost decapitat devenind astfel mucenic.

Calendar ortodox 18 mai. Troparul Sf Teodot

„Mucenicul Tău, Doamne Teodot, întru nevoință să, cunună nestricăciunii a dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

Calendar ortodox 18 mai. Alți sfinți prăznuiți în această zi

-Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Hristina; 
-Sfinților Mucenici Andrei, Pavel și a șapte fecioare care au pătimit împreună cu Sfântă Hristina; 
-Sfinților Mucenici Iraclie, Paulin și Venedim; 
-Sfintelor șapte Fecioare Mucenițe din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroană și Iulia; 
-Sfintei Eufrasia; 
-Sfântului Ștefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului; 
-Sfântului Mucenic Iulian; 
-Sfintei Anastaso și a Sfântului Cuvios Martinian; 
-Sfântului Mucenic Teodot, papă al Romei. 

Citeste si :  Calendar ortodox 18 decembrie. Sfantul Daniil cel Nou i-a prezis lui Stefan cel Mare ca va fi domnitor
Loading...