CALENDAR ORTODOX 2018: Odovania praznicului Botezului Domnului are loc pe 14 ianuarie, deci preoţii spun că este păcat să spălăm până duminică. Pentru sporul şi binele casei, fiecare creştin trebuie să meargă la biserică, iar candelele de lîngă icoane să stea toată ziua aprinde.

Ortodoxe
Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe

Greco-catolice
Sf. m. Ermil și Stratonic

Romano-catolice
Sf. Ilarie, ep. înv.

Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 13 ianuarie.

Acești sfinți au trăit în ținutul Iliricului și al Dunării de Mijloc, pe vremea persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Licinius (308-321).

Sfântul Mucenic Ermil era creștin și slujea ca diacon. A fost pârât că se închină de multă vreme lui Hristos, râde de zeii romanilor și întru nimic îl socotește pe împărat.

Adus la judecată, și-a ținut cu dârzenie mărturisirea, încât, după ce a fost bătut cu cruzime a fost aruncat în temniță. Aici l-a întâlnit pe Staratonic, un vechi prieten, creștin, care era străjer al închisorii. Pentru prietenul său care suferea, Stratonic a mărturisit și el credința creștină și a fost la rândul său chemat la judecată.
Au fost amândoi condamnați la moarte prin înec și au fost aruncați în apele Dunării. Trupurile lor scoase de valuri la mal au fost luate de creștini și îngropate aproape de cetatea Singidunum (Belgradul de astăzi) (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).

Citeste si  Marian Mexicanu a ieşit la atac, după ce a fost ameninţat că i se taie mâinile

Perioada de după BOBOTEAZĂ are rolul de a păstra interesul pentru cele ce au fost prăznuite și de a ne ajută să vedem însemnătatea sărbătorii dăinuind în viața noastră. La încheierea perioadei de după sărbătoare se prăznuiește odovania praznicului. Termenul odovanie (otdania) este din limba slavonă și înseamnă „sfârșit”, „dezlegare” sau „încheiere” a sărbătorii, un fel de concluzie.