În calendarul ortodox, pe data de 25 august se prăznuieşte aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu.

Sfantul Apostol Bartolomeu este unul din cei doisprezece Apostoli. Impreuna cu Sfantul Apostol Filip si Mariami, sora acestuia, au fost prezenti in cetatile din Siria si Asia de Sus, vestind invatatura lui Hristos.

Mai tarziu va ajunge in Arabia, Persia, India si apoi in Armenia, locul in care va fi ucis. Moastele sale au fost asezate intr-o racla si au adus multe tamaduiri. Datorita minunilor care se petreceau la mormantul acestuia, paganii au aruncat in mare racla in care se aflau moastele Sfantului Bartolomeu. Ele au ajuns in Liparia, unde, prin vedenie dumnezeiasca, episcopul Agaton insotit de cler si popor, le-a asezat intr-o biserica inchinata Sfantului Bartolomeu. Aici au ramas pana in vremea imparatului Teofil. Din cauza atacurilor venite din partea musulmanilor, moastele sale au fost duse in cetatea Venend.

Sambata se mai face pomenirea:
– Sfantului Apostol Tit;
– Sfintilor Mina, Epifanie, Ghenadie;
– Sfantului Ioan, arhiepiscopul Constantinopolului;
– Cuviosului Ioan Carpatiul.

Citeste si  Scandal monstru intre Codin Maticiuc si Viorica din Clejani: si-au aruncat cuvinte grele! Ce a spus Codin despre Margherita, Viorica a luat foc

Duminica, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Adrian si Natalia, sotia sa.

Din 25 august, când se sărbătoresc Vartolomeii (Sfântul Apostol Bartolomeu), se spune că numai cântă cucul. Tot acum „se suceşte ziua, ca puiul în găoace”, ziua dă înapoi ş creşte noaptea. Superstiţia supen că orice presupune învârtire, sucire, nu trebuie săvârşite în această zi: nu se toarce, nu se trage la tocilă, nu se face mămăligă.