Calendar Ortodox Duminica Sfin Ilor Rom Ni 30 Iunie
Calendar ortodox. Duminica Sfinților Români, 30 iunie

Bierica Ortodoxă Română a hotărât ca a doua Duminica după Rusalii sa fie numita „Duminica Sfintilor Romani”. În ședința din 28 februarie 1950, Sfântul Sinod a început canonizarea sfinților de origine românească.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, pe 20 iunie 1992, ca în fiecare an doua Duminică după Rusalii să fie dedicată tuturor Sfinților Români.

BOR a canonizat Sf Români pentru prima dată între anii 1950-1956, apoi au urmat canonizări în anii 1992, 1997, 2003, 2006, 2007 și 2008.

Cei mai recenți Sfinți Români canonizați de către BOR

Potrivit crestinortodox.ro, pe 5-7 martie 2008, s-a hotărât canonizarea Sfinților Cuvioși Rafael și Părtenie de la Agapia (21 iulie); a Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec (16 august); Sfântului Cuvios Ioan de la Rașcă și Secu (30 august); Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pangarati (7 septembrie); Sfântului Cuvios Chiriac de la Tazlău (9 septembrie), și a Sfinților Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani (1 octombrie). Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc la Mănăstirea Neamț, pe 5 iunie 2008.

Pe 8 iulie 2008, s-a hotărât canonizarea Sfântului Ierarh Iachint, mitropolitul Țării Românești (28 octombrie); Sfântului Voievod Neagoe Basarab (26 septembrie), și a Sfântului Dionisie Exiguul (1 septembrie). Proclamarea oficială a canonizării acestora a avut loc la Catedrală patriarhală din București, pe 26 octombrie 2008.

Ce reprezintă crucile din calendarul ortodox

De fiecare dată când ne uităm în calendarul ortodox putem observa nenumărate cruci. Acestea pot fi roșii, negre și mai nou s-au introdus și cele albastre. Dar nu sunt singurele semne din Calendarul ortodox. Iată ce semnifică fiecare simbol.

(†) cruce neagră– praznicele mari, la care se face priveghere mare, închinate: Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu și Înălțării Sfintei Cruci 
 †) cruce roșie – sărbători ale sfinților, la care se face priveghere (zile nelucratoare) 
 †) cruce neagră – sărbători ale sfinților, care au doxologie mare (zile lucrătoare) 
 † cruce neagră – sărbători ale sfinților, la care nu se face priveghere, ci se cântă numai polieleu (zile lucrătoare) 

 † cruce albastră – sărbători ale sfinților români sau ale căror moaște se găsesc în România  
 Simbolul peștelui – zilele de post în care se face dezlegare la peste 
 ceas cu ora 4 – 29 martie (2015), trecerea la oră oficială de vară (oră 3 devine oră 4) 
 ceas cu ora 3 – 25 octombrie (2015), trecerea la oră oficială de iarnă (oră 4 devine oră 3)

cerc plin  – luna nouă 
cerc gol – luna plină 
semilună spre stânga– primul pătrar 
semilună spre dreapta – ultimul pătrar 

Sursa: calendarulortodox.ro, 

Loading...