Salon din Clinica de Boli Infecţioase
Salon din Clinica de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timişoara

Mizerie de nedescris la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, de unde mai multe imagini cu saloanele insalubre au devenit virale. Reprezentanţii unităţii medicale se apără şi susţin că în încăperile unde au fost făcute fotografiile se fac în momentul acesta lucrări de modernizare, dar datorită numărului mare de pacienţi, conducerea a decis să mute şi acolo pacienţi.

Conducerea unităţii medicale susţine că nu le poate cere pacienţilor să se îmbolnăvească când ar termina ei lucrările de modernizare, aşa că se văd nevoiţi să-i trateze şi în aceste condiţii.

„La secţia de Pneumologie nu s-a mai făcut nimic de 20 de ani. Anul trecut a început să se lucreze, să se refacă secţia. S-a făcut deja parterul şi acum se lucrează la etajul I şi II, pe jumătate de aripă. Salonul care a apărut în poze este unul dintre saloanele dezafectate. Tencuiala e dată jos. Acolo s-a schimbat geamul, urmează să fie tencuit şi aşa mai departe. Problema este că sunt foarte mulţi pacienţi. Şase saloane sunt modernizate. Se modernizează jumătate din secţia de la etajul I şi jumătate din secţia de la etajul II. Jumătate sunt modernizate, jumătate încă nu. La acestea se lucrează, se scoate tencuiala, se schimbă instalaţiile, geamurile, uşile. E un risc de muncă, nu avem ce face. Acolo e o improvizaţie. Varianta e să nu internezi. Că nu ai unde să-i trimiţi. Nu mai există în zonă alt spital de pneumologie, vin la noi din ţară, de la Hunedoara, Caraş-Severin. Un pacient cu suspiciune de TBC nu ai cum să-l trimiţi în alt spital. Nu te poţi juca. Sunt saloane pentru cei cu TBC, pentru cei suspicionaţi de TBC şi pentru cei cu patologii pulmonare. Asemenea probleme nici nu-ţi ia alt spital. E ca şi cum eu vreau să interenez la infecţioase un pacient de la neurologie, numai pentru că am locuri. Nu pot!”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt la Clinica de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj pe această temă. “În mediul online şi pe posturile naţionale TV fac vâlvă nişte poze din Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara. Din păcate, acele poze sunt actuale şi prezentarea lor este legitimă. Ceea ce este, însă, incorect este că nu se spune că cea mai mare parte a Spitalului are deja altă faţă, aşa cum puteţi vedea în pozele de mai jos. După zeci de ani -aproape o jumătate de secol!- în care nu s-a făcut nimic, acum se desfăşoară o mulţime de lucrări! Şi asta, pentru că, în timp ce predecesorilor decidenţi de pe parcursul acelor zeci de ani nu le-a păsat, mie îmi pasă! Ironia sorţii este, ca de obicei, că nimeni nu a spus nimic când nu s-a făcut nimic, vinovaţii nefiind deranjaţi, vâlva este acum când se face şi multe sunt deja făcute! Dar, eu merg înainte cu fruntea sus! Cu conştiinţa împăcată că mi-am făcut şi îmi fac datoria.

P.S. Conducerea spitalului mi-a explicat că a fost nevoită să cazeze bolnavi în acele saloane groaznice -acesta este termenul pe care-l consider potrivit realităţii!-, neavând alternativă (saloanele în discuţie sunt deja intrate în reabilitare, le-au fost schimbate uşile şi geamurile şi răzuiţi pereţii în vederea zugrăvirii; în curând, şi ele vor arăta ca cele din pozele de mai jos)”, a susţinut edilul.

Loading...