5d331234

Dana Războiu e o mamă singură, dar fericită. Fosta știristă se mândrește cu fiul ei cel mare, Victor, care împreună cu echipa câștigă concursuri internaționale de robotică.

Zilele trecute, puștiul s-a întors cu o medalie acasă, el obținând locul întâi la Campionatul de robotică din Seul, Coreea.

Băiatul Danei Războiu din prima căsătorie, cea cu Ovidiu Brânzan, are 15 ani, e pasionat de tehnologie și este foarte creativ.

Cu ani în urmă, Victor și-a uimit mama cu tot felul de invenții. Nu e de mirare că în scurt timp pasiunea lui a trecut la un alt nivel, iar ambiția și orele de studiu l-au transformat în robotistul familiei.

„De când era mic, Victor era pasionat de tehnologie. Îmi desfăcea aparatele electrice din casă! Mi-a desfăcut mașina de cafea și a scos tot felul de componente din ea. După aceea, mi-a zis: «Vino, mama, să vezi că o păcălesc!».

A înfipt două bețe de frigărui în ea și mi-a zis să apăs pe butonul «on» ca să văd că face cafea. Și a făcut cafea, într-adevăr. Chiar a făcut cafea o mașină dezmembrată.

După aceea, când eu mă gândeam pe cine să aduc să îmi asambleze mașina la loc, mi-a zis că o face el singur! A pus toate componentele la loc și a mers. Cred că avea vreo 9 ani. Nu îmi vine să cred!”, a povestit Dana Războiu.

„Când deschideai ușa se aprindea lumina, îi suna alarma dacă intra cineva la el în cameră. Era evident că e foarte creativ”

Dana Războiu a sesizat repede potențialul lui și l-a sprijinit să își urmeze visul. Mama și fiul au început să meargă împreună prin magazine de bricolaj ca să cumpere cabluri, întrerupătoare, becuri, baterii și tot ce-i mai trebuia puștiului ca să „meșterească”. „Și-a construit la el în cameră tot felul de aparate, și-a tras niște cabluri cu un bec la ușă. Când deschideai ușa se aprindea lumina, îi suna alarma dacă intra cineva la el în cameră. Era evident că e foarte creativ”, a povestit fosta prezentatoare TV.

De la Victor și pasiunea lui, Dana Războiu a pornit proiectul „Nație prin Educație”: „Mi-am dorit mult să transform acest concurs într-o olimpiadă de robotică, dar, din păcate, nu există fonduri suficiente la Ministerul Educației, așa că rămâne un concurs privat adresat școlilor de stat. A câștigat foarte multe competiții până și în Australia, Canada, Rusia, Olanda, Germania, deci câștigă cu echipa lui foarte multe premii în afara țării. Victor e pasionat de robotică”.