Cum putem identifica acasa alunitele cu potential cancerigen

0
10105
Media 146822333592092200

Fiecare dintre noi isi cunoaste cel mai bine corpul si este primul care poate observa orice schimbare aparuta.

Astfel, in plus fata de a limita expunerea la soare si folosirea produselor de protectie solara, o buna informare cu privire la caracteristicile alunitelor periculoase, precum si monitorizarea lor periodica acasa pot ajuta la identificarea in timp util a nevilor cu potential cancerigen, atunci cand ar putea fi tratati prin simpla excizie.

Sfaturi pentru monitorizarea alunitelor acasa

1.    In primul rand, trebuie sa stabilim terenul, adica sa localizam si sa numaram alunitele.

Cel mai bine este sa documentam aceste date in agenda personala. 

2.    Alunitele din zonele expuse, evidente, nu pun in general probleme, insa, trebuie sa ne asiguram ca examinam si zonele ascunse sau care nu ne sar in ochi zi de zi.

3.    Trebuie acordata o atentie sporita la talpi si intre degetele de la picioare si zonele private. Pentru cele din urma putem folosi o oglinda de mana pentru a identifica leziunile. „Chiar daca pentru unele persoane poate suna ciudat, ar fi bine sa incerce sa raspunda la urmatoarele intrebari: De cate ori si-au examinat zona genitala cu atentie, inclusiv zona perineala? De cate ori un medic a examinat aceste zone? Daca ar avea o alunita in aceste zone, cat timp ar lua sa isi dea seama ca se schimba? Ar fi prea tarziu? Fiecare dintre noi ar trebui sa reflecte la aceste intrebari”, recomanda domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatovenerologie.

4.    Rugati o persoana apropiata sa va examineze spatele sau incercati sa o faceti in oglinda. 

5.    Faceti poze ale regiunilor cu alunite, de ansamblu si apropiere. Salvati imaginile intr-un director cu parola pentru a va asigura intimitatea. La 3 sau 6 luni repetati procedura si comparati imaginile. Stergeti al doilea set de poze daca nu sunt modificari sau salvati daca sunt alunite noi sau modificate.