Dezbaterea lui Klaus Iohannis, la Biblioteca Centrală Universitară: ”După alegerile parlamentare, putem vorbi despre modificarea Constituției”

0
661
Iohannis2 Angelescu 1024x683

Dezbaterea lui Klaus Iohannis are loc marți seara de la ora 19. La această dezbatere cu reprezentanți ai presei accesul contracandidatei sale a fost interzis. Pentru prima dată de la alegerile prezidențiale din 2000, nu va exista o confruntare finală între candidații intrați în turul II. În urmă cu 19 ani, Ion Iliescu a refuzat dezbaterea cu adversarul său de atunci, Corneliu Vadim Tudor.

UPDATE 19.00: A început dezbaterea din aula BCU. ”Avem un format neobișnuit care va genera însă teme de discuții foarte intreresante”, a spus Klaus Iohannis la începutul dezbaterii.

”Voi face o scurtă declarație introductivă. Declarația este a mea, dar teme aranjate nu există. Am venit în această poziție acum 5 ani și am spus atunci că vreau să fiun un președinte care face altfel de politică, adică să generez soluții, abordări comune, echitabile, agreate cu toți partenerii instituționali pentru a atinge obiective naționale foarte importante”, a spus președintele.

”PSD a venit cu o abordare care a aruncat România în haos pentru a salva câțiva penali. PSD a dorit să distrugă nu doar statul de drept, ci toate sistemele publice. M-am opus acestor demersuri de a acapara întreg statul român folosind instrumentele oferite de Constituție și, de multe ori, am avut succes.

Mandatul nu s-a rezumat la atât. Am avut realizări care vo influneța parcurusl României pentru ani și ani. Acea înțelegere cu toate partidele petnru a aloca 2% din PIB pentru Apărare ne-a făcut parteneri foarte respectați în NATO. Am avut apoi acel summit european de la Sibiu la care au participat toți liderii UE și am creionat parcursul Uniunii pentru următorul mandat de 5 ani.

Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României și acum lucrurile trebuie să se schimbe fundamental. PSD trebuie înlăturat din decizia statului, prin vot. Singurul mod democratic, legitim prin care un partid care a dăunat este trimis în opoziție. Este modalitatea de a avea un președinte care lucrează cu Guvernul pentru români și care să poată reseta România.

Mă bazez la votul din 24 noiembrie pe alegătorii liberali care m-au sprijinit de la început, dar le atrag atenția că proiectul comun nu este finalizat. Mă adresez și electoratului USR-PLUS, am luptat împreună pentru păstrarea statului de drept. Mă adresez electoratului PMP care s-a interesat de educație. Și eu. Mă adresez și electoratului maghiar care, am înțeles că își dorește ”o țară faină”, pe care o putem realiza împreună. Mă adresez și electoratului PSD care are nevoie să fie reprezentat de un partid democratic. Noi nu tăiem pensii, noi nu tăiem salarii. îmi doresc ca și elecotratul PSD să aibă un partid european, democratic care să-i reprezeinte. Mă adresez tinerilor. Mulți m-au votat și le mulțumesc. Le mulțumesc și celor care au votat alt candidat pentru că au mers la vot.”

Cristina Șincai (România TV): Ce garanții le oferiți românilor că o vor duce mai bine? Sunt deja instituții intenaționale care evocă posibilitatea unei crize…

Klaus Iohannis: Le garantez că mă voi implica cu tot ce pot pentru a lucra împreună cu Guvernul în snesul îmbunătățirii performanței economice a României (…) Politica axată pe consum a dus laintrarea într-o zonă nesănătoasă la o erie de parametri, dar aceste lucruri pot fi corectate. Se poate intra într-o zonă de creștere sustenabilă.

Moise Guran (Europa FM): În 2014 ați primit un mandat puternic pentru apărarea justiției și statului de drept (..) S-a căscat o prăpastie între statul român și cetățeni. după ce ați abandonat ideea referendumului pe justiție ați mai dat două șanse PSD-ului. Dle președinte, legile justiție au trecut până la urmă, imaginea României este cea din MCV. Nu cumva ați sacrificat justiția pe altarul interesului dv electoral?

KJ: Se vede bine că nu. Am amânat referendumul până cînd convocarea sa produce efecte maximale. Am retrimis legile justiție în Parlament, la CCR, am solicitat un punct de vfedere Comisiei de la Veneția și am rugat în ult9imele zile pe colegii de la departamentul de specialitate să facă o evaluare. Am reuțit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Sigur, nu sunt perfecte, sunt în vigoare pentru a trebuit să le promulg, dar lucrurile nu se opresc aici. Voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni și după alegerile parlamentare. Vom repara ce a mai rămas de reparat din legile justiției. Lupta anticorupție continuă și am corectat în exterior imaginea catastrofală lăsată de guvernele pesediste.

Studiile sociologice pe care le-am făcut mi-au arătat că s-a apropiat momentul cel mai potrivit împreună cu alegerile europarlamentare. Referendumul poate fi validat doar dacă rata de participare este suficient de mare. Până atunci, nimic nu mi-a arătat că va ajunge cota de participare la acest nivel.

Ramona Avramescu (TVR): Sunteți îngrijorat că o parte a mediului online vă este ostile pentru că ați refuzat dezbaterea cu Viorica Dăncilă?

KJ: Eu mi-am pus în practică strategia gândită și aceast este în desfășurare. Am urmpăriut impactul pe facebook și în esență, dacă tragem linie, numpărul următoritorilor este în creștere ceea ce înseamnă clucrurile au fost bine înțelese

RA: Unii amenință că vor boicota votul. Ce mesaj aveți pentru ei?

KJ: Vorbim de Klaus Iohannis și de un candidat care reprezintă un PSD care a guvernat împotriva românilor. Sper ca prin aparițiile mele să-i conving că merită oricând mers la vot. Eroul alegerilor nu este candidatul este alegătorul cu ștampila de vot în mână. Îi invit poe toiți românii să devină campioni la turul II.

Cristian Pârvulescu (SNSPA): Cum veți reuși să gărbiți ritmul reformnelor și care ar fi reformele la care vă gândiți?

KI: O adevărată reformă constituțională se poate face modificîând Constoituția. Sper ca după alegerile parlamentare să avem în Parlament o configurație cu care să putem discuta aceste lcururi. dar și până atunci sunt lucruri care pot fi făcute. Numirile șefilor de parchete, de exemplu, se pot discuta în Parlament, precum și alegerea primarilor în două tururi. Aștept de la guvern să fie foarte proactiv și să începem să lămurim lucrurile care pot fi lămurite (…) Multe discuții pot fi începute astfel încât o nouă majoritate să le pună în practică.

Clarice Dinu (HotNews): O lege care are efecte foarte grave în societate. În cazul legii recursului compensatoriu de ce ați promulgat-o direct, în condițiile în car enici guvernul PSD nu susținea forma din Parlament.

KI: Legea a ajuns la CCR, a fost verificată și a fost găsită constiutțională. CCR a făcut aici un lucru pe care în alte situații nu l-a făcut, anume s-a expirmat pe oportunitate. Este o abordare neuzuală care făcea caducă retrimiterea în Parlament, care nu mai avea marjă de manevră. Au fost disucții foarte aprofundate și foarte tehnice, dar am spus că altă soluție nu este. Dar și această lege trebuie corectată. Cu majoritatea de atunci acest lucru nu a fost posibil.

Cristian Leonte (ProTV): Două dintre moemntele care au adus-o pe Viorica Dăncilă în poziția de contracandidat. În ianuarie 2018 când ați dat PSD o nouă șansă. Vă rog să explicați poziția de atunci.

KI: Explicația este simplă. Trebuie să ne amintim cum arăta atritmetica parlamentară. PSD dispunea de o largă majoritate, fiind sprijinit activ, chiar cu entuziasm și de ALDE și de UDMR. Dacă o coaliția controlează 60% din Parlament, candidatul susținut va fi desemnat pentru poziția de prim-ministru.

CL: De ce nu v-ați implicat mai devreme în formarea unei noi majorități.

KI: Atunci nu erau aceste condiții. Între timp, s-a schimba taritmetica, iar după votul din 26 mai au fost mișcări în Parlamentul României unde sunt politicieni care sunt sensibili la votul populației.

CL: Regretați că în 2009 ați stat la un scaun de Liviu Dragnea în tabăra susținătorilor lui Mircea Geoană?

KI: Atunci așa am văzut lucrurile și așa am acționat atunci. Acum am acționat în felul în care mă vedeți acționând

Radu Tudor (Antena 3): ICCJ, CCR, CSM, Inspecția Judiciară au scris despre încălcări ale legii și abuzuri ale unor magistrați. De ce atât de puține sancționări ale abuzurilor din partea dv., de ce nu ieșiți mai des să apărați drepturile și liberătțiel fundamentale?

KI: Aș fi putut să merg în CSM și să încercă să impun un punct de vedere, să fac presiuni publice, dar eu chiar cred în independența jusitției și în nevoie independenție justiuției și m-am abținut de la toate aceste lucruri. Dacă la anumite abordări au existat abateri atunci aceste chestiuni trebuie lămurite în CSM, fără președintele României. Dacă reclam de la toți politicienii să nu se amestece în actul de justiție, atunci acest lucru trebuie să fie cu atât mai valabil și pentru președintele României.

RT: Aveți alte atribuții constituționale: vegheați la respectarea legii și numiți magistrați. Mă gândesc la exemplul public pe care puteați să-l dați…

KI: Nu putem pune în balanță drepturile omului contra independenței justiției. Ambele trebuie apărate.

Silviu Mănăstire (B1 TV): Memorandumul cu compania chineză pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. În SUA compania a fost acuzată de spiionja. La licitația pentru 5G, o altă companie chineză acuzată de spionaj face presiui pentru acest contract…

KI: Locul nostru est eîn spațiul euroatlantic. Acolo aparținem noi. Cu China putem avea schimb uri comerciale, economice, dar nu ne considerăm parte din spațiul de valori promovat de ei, nu avem obligații provenite din istorie față de ei (…) Nu putem ignora anumite semnale, nu trebuie să mergem prea departe în zona colaborării cu state din Asia, de exemplu. Putem avea relații comercilae, dar apartenența noastră este în spațiul euroatlantic. ÎN CSAT se vor lua decizii conform interesului național.

Am avut discuții și cu președintele Trump pentru că parteneriatul cu SUA ne interesează cel mai mult. Nu suntem întâmplător în acest parteneriat

Ion M. Ioniță (Adevărul): Ați avut informați legate de exercitarea puterii în mod netransparent pentru modificarea sau impunerea unor modificări în domeniul legislației din sistmeul judiciar?

KI: Legile au fost elaborate într-o manieră discutabilă. Eu am adus lucrurile într-o zonă de viteză rezonabilă. Eu am cerut verificarea legii la promulgare. Despre aceste centre nu am auzit.

II: Un alt caz: promovarea mutării ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Știți cine a inițiat memorandumul secret pe această temă adoptat de către Guvern?

KI: O gândire obscură, tipic pesedistă. S-au trezit Dragnea și dăncilă în încercarea de a se profila în politica externă unde nu aveau ce căuta. Premierul nu are atribuții de a dispune mutarea unei ambasade. Suntem împreună cu toți partenerii europeni că lucrul acest nu se poate face acum. În consecință, clasific aceste demersuri drepot un diletantism politic iar acel memornadum a fost folosit în comunicare publică pentru a da aparența unei anumite legitimități. Memorandumul propunea să se facă conform legii, adică decide președintele care a decis că rămâne cum am stabilit.


Președintele a ajuns deja la Biblioteca Centrală Universitară în aula căreia va avea loc dezbaterea. Sala a fost amenajată special, fiind postate zece fotolii pe podium, în care vor sta Klaus Iohannis și cei care îi vor puten întrebări. Restul presei are locuri rezervate la balcoane.

Viorica Dăncilă face dezbatere cu o oră înaintea lui Iohannis

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că invită jurnaliştii la conferinţă de presă, la Parlament, începând cu ora 18.00.

„Cred cu tărie că această campanie are nevoie de dialog, de dezbateri, de o prezentare coerentă a viziunii pentru România și, mai ales, de răspunsuri la întrebările oamenilor. Eu nu pot fi de acord cu fuga de asumare și fuga de întrebări, nici cu aroganța pe care o afișează președintele Iohannis și disprețul pentru dreptul românilor la informare. Acest elitism al domnului Iohannis și această selecție pe care a făcut-o pentru evenimentul de astăzi trădează de fapt teama de un dialog autentic, teama de adevăruri incomode.

Eu am ales să am o discuție liberă, deschisă, cu oricine are întrebări despre viziunea candidatului pentru România. Voi avea un dialog deschis cu TOȚI jurnaliștii care își doresc să participe, astăzi, începând cu ora 18:00, la Palatul Parlamentului, sala Spiru Haret”, a anunţat candidata PSD, prin departamentul de comunicare al PSD şi printr-o postare pe Facebook.

PSD anunţă că accesul la dezbaterea Vioricăi Dăncilă este liber pentru toți reprezentanții mass-media desemnați de către instituțiile pe care le reprezintă. Intrarea se face pe baza legitimației de presă și a actului de identitate la intrarea S2, începând cu ora 16:00.

Cine sunt jurnaliștii invitați la dezbaterea lui Klaus Iohannis

PNL a transmis, într-un comunicat oficial, cine sunt jurnaliștii care îi vor pune întrebări lui Klaus Iohannis, prin intermediul unui comunicat oficial:

  • Ramona Avramescu
  • Clarice Dinu
  • Moise Guran
  • Ion M. Ioniţă
  • Cristian Leonte
  • Silviu Mănăstire
  • Cristina Şincai
  • Radu Tudor
  • Cristian Pîrvulescu

Dezbaterea lui Klaus Iohannis începe la ora 19:00

Evenimentul va avea loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare, în organizarea Școlii Naționale de Științe Politice și Administrație.

Dezbaterea lui Klaus Iohannis va începe la ora 19:00. Președintele Klaus Iohannis nu-și va înfrunta adversarul direct, ci doar va răspunde la o serie de jurnaliști invitați special pentru acest lucru.

”Va fi o dezbatere pe model american, vor participa 200 de studenți, la balcoane va fi presa acreditată și jurnaliștii străini. Vor fi 7-8-9 jurnaliști, analiști și politologi care îi vor pune întrebări, iar dezbaterea va dura în jur de două ore sau mai mult”, a declarat Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL.

Trei categorii de jurnaliști la dezbaterea lui Klaus Iohannis

El susține că „se pot pune orice fel de întrebări, fără teme prestabilite”, fiind prezenți și „jurnaliști din instituții media „agresive” de-a lungul timpului cu președintele”. Cu toate acestea, doar cei opt jurnaliști prezenți îi vor adresa întrebări președintelui, celelalte instituții putând să transmită evenimentul.

Inițial, au fost stabilite numele a șase persoane care vor putea să-i adreseze întrebări președintelui: Ion M. Ioniță (Adevărul), Cristian Leonte (Pro TV), Radu Tudor (Antena 3), Cristina Șincai (România TV), Moise Guran (Europa FM) și politologul Cristian Pârvulescu (SNSPA).

Potrivit G4Media, a existat și o a doua listă cu jurnaliști din care ar putea fi selectați alte câteva persoane care ar putea intra în prima categorie, în funcție de modul în care se vor finaliza discuțiile cu staff-ul de campanie al PNL: Cosmin Prelipceanu (Digi24.ro), Cristian Tudor Popescu (Digi24), Alina Manolache (Digi24.ro), Denise Rifai (Realitatea TV), Claudiu Popa (Realitatea TV), Marilena Mititelu (Realitatea TV) Tudor Mușat (Europa FM), Cristian Pantazi (G4Media.ro), Dan Tăpălagă (G4Media.ro), Clarice Dinu (HotNnews.ro), Liviu Avram (Adevărul.ro), Dumitru Borțun (SNSPA), Adriana Nedelea (Libertatea.ro), Magda Grădinaru (Ziare.com), Ioana Ene Dogioiu (Ziare.com), Silviu Mănăstire (B1TV).

Restul presei va sta la ”galerie”, putând să relateze doar despre modul în care decurge dezbaterea.

Un format contestat

Formatul ales a provocat deja critici. Mircea Toma, președintele asociației ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei este de părere că evenimentul organizat de echipa de campanie a lui Klaus Iohannis „nu poate să țină loc unei dezbateri propriu-zise, după cum nu poate să țină loc nici unei dezbateri deschise”.

Mai mult, Mircea Toma crede că „această soluție lansată de candidatul Iohannis ca alternativă la dezbaterea în compania celuilalt candidat nu îndepărtează, ci îl apropie de condiția lui Dăncilă”.

Reacții adverse au apărut și printre jurnaliștii invitați. Magda Grădinaru (Ziare.com) a spus că nu va putea participa fiind la Bruxelles, însă, și dacă ar fi în București, „nu m-aș fi dus dacă era doar pentru a asista din sală”.

Există semne de întrebare și în ceea ce privește prezența lui Cristian Tudor Popescu. Acesta a spus că nu poate reprezenta Digi24, așa cum se arăta în invitația venită de la Cotroceni, întrucât nu este angajat al postului. Ulterior, Popescu a fost nemulțumit că invitația este nominală.

”Păi asta arăta ca o recepție exclusivistă a președintelui Iohannis. Și am spus: nu se poate așa ceva, domnul președinte nu are dreptul să facă el selecția jurnaliștilor. Ce înseamnă? Sunt jurnaliștii care îi plac domnului președinte, puțini, care îi plac și care sunt invitați acolo. Eu nu vreau să mă număr printre jurnaliștii preferați de domnul Iohannis, cum nu vreau să mă număr printre jurnaliștii preferați de niciun alt politician. Prefer să fiu detestat de toți. Prin urmare, am comunicat Cotroceniului că nu voi veni la această dezbatere”, a scris jurnalistul, precizând totuși că ar putea participa dacă invitațiile vor fi trimise în alb redacțiilor, iar acestea să poată trimite pe cine cred ele de cuviință.

Marea întrebare: Va veni Dăncilă la
dezbaterea lui Klaus Iohannis ?

Tot în legătură cu evenimentul organizat de Iohannis, au apărut speculații legate de faptul că Viorica Dăncilă ar putea apărea neinvitată forțând astfel o dezbatere deschisă cu candidatul susținut de PNL.

Scenariul acesta are șanse mici să se întâmple deoarece chiar Klaus Iohannis a spus clar că Dăncilă nu va intra în aula BCU. ”Nu va fi primită, fiindcă nu este o dezbatere la care am invitat pe cineva. Este o discuţie cu jurnalişti, formatori de opinie, pe care eu am organizat-o, la care eu i-am invitat şi vom avea o discuţie aşezată, foarte interesantă, sper, despre mandatul care a trecut şi despre mandatul care sper să fie”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Chiar și așa, Viorica Dăncilă nu exclude complet posibilitatea unui ”desant” la dezbaterea lui Iohannis. ”Vom analiza și vom vedea”, a spus fostul premier. Pe de altă parte, aceasta nu a părut dispusă să treacă printr-un episond penibil la ușa BCU. ”Nu o să mă vedeți pe mine îmbrâncindu-mă cu cineva”, a declarat, luni, Viorica Dăncilă, într-o emisiune la TVR.

Președintele PSD l-a acuzat, din nou, pe Klaus Iohannis că le refuză românilor dreptul legitim de a putea compara programele electorale ale candidaților. ”Nu este un candidat care să fugă după un alt candidat, ci de unul care fuge de celălalt candidat”, a mai spus Viorica Dăncilă.