Copil Spital 1024x683

Două persoane din China sunt tratate de ciumă, boala care a cauzat „moartea neagră”, una dintre cele mai devastatoare pandemii din istoria omenirii. Autoritățile chineze au precizat că acesta este al doilea caz de ciumă înregistrat în acest an.

În luna mai, un cuplu de mongolezi a murit din cauza bolii. Oamenii au mâncat rinichi crud de marmotă, urmând un tratament popular în zonă, transmite CNN.

Cei doi pacienți diagnosticați recent cu ciumă pneumonică sau „ciuma plămânilor” provin din Mongolia Interioară și sunt tratați de medici la un spital din Beijing, a anunțat agenția de presă China Nouă (Xinhua).

Autorităţile chineze sunt în alertă și au luat măsuri drastice de prevenţie şi control, notează sursa citată.

Ciuma este afecțiune bacteriană gravă transmisă la om prin intermediul puricilor. Acesta poate fi fatală dacă nu este tratată din timp cu antibiotice.

Potrivit medicilor, ciuma se dezvoltă în trei forme diferite. Ciuma bubonica provoacă dureri prin umflare ganglionilor limfatici. Ciuma septicemică infectează sângele, iar ciuma pneumnonică afectează plămânii.

Citeste si :  Cum se simte Dida Drăgan după 13 ani de luptă cu o boală cumplită

Ciuma pneumonică, cea de care suferă cei doi pacienți chinezi, este considerată forma cea mai violentă. Netratată, această boală poate fi fatală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aproape 50 de milioane de oameni au murit de ciumă în Europa

În Evul Mediu, epidemia de ciumă a făcut ravagii în Europa. Aproape 50 de milioane de oameni au murit din cauza acestei boli, „moartea neagră” fiind considerată una dintre cele mai devastatoare pandemii din istoria omenirii.

Odată cu inventarea antibioticelor, astfel de infecții pot fi tratate dacă sunt diagnosticate la timp.

În perioada 2010 – 2015, peste 3.200 de cazuri de ciumă a fost înregistrate la nivel mondial, 584 dintre acestea fiind mortale, arată datele OMS. Epidemia de ciumă a făcut ravagii în Congo, Madagascar și Peru.

În Statele Unite sunt înregistrate zeci de cazuri de ciumă în fiecare an, conform datelor Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor. În 2015, doi oameni au murit din cauza ciumei în statul Colorado, unde cu un an în urmă au fost semnalate opt cazuri de ciumă.

Citeste si :  Un copil a fost arestat după ce s-a trezit din somn și l-a ucis pe un vecin!

Aproape 50.000 de oameni s-au îmbolnăvit de ciumă în ultimii 20 de ani.

Cum se transmite ciuma

Potrivit medicilor, ciuma se transmite prin muşcătura de purici ale rozătoarelor, care poartă bacteria Yersinia Pestis. Animalele infectate, precum câinii şi pisicile, îşi pot îmbolnăvi stăpânii.

Un studiu din 2018 arată că nu numai rozătoarele sunt vinovate de transmiterea acestei fatale bacterii, ci şi puricii şi păduchii umani.

În prezent, nu există un vaccin eficient în totalitate împotriva ciumei. Antibioticele moderne pot să prevină complicaţiile şi moartea, dacă sunt administrate din timp.

Dacă e netratată, ciuma bubonică devine ciumă pneumonică.

Cum ne protejăm de ciumă

Pentru a preveni apariția acestei boli, una dintre principalele recomandări este eliminarea locurilor dimprejurul caselor în care s-ar putea înmulți rozătoarele – curăţarea frecventă a garajelor, adăposturilor, locurilor de recreere, îndepărtarea lemnului pentru foc și a gunoaielor, conform sursei citate.

Animalele moarte vor fi ridicate de personal specializat şi nu vor fi atinse, fără a fi protejați de echipament special. Animalele de companie vor fi tratate regulat cu soluţii speciale care combat puricii.

Citeste si :  Boala secreta de care sufera Marius Elisei! Oana Roman: "O sa se spuna ca din cauza mea a patit asta"
Loading...