Roky Erickson, unul dintre pionierii rockului psihedelic, solist vocal al trupei 13th Floor Elevators, a murit vineri, în Austin, la vârsta de 71 de ani, din cauze necunoscute, potrivit site-ului nme.com.

Cariera sa a fost afectată de o boală psihică gravă şi de anii petrecuţi într-un spital psihiatric din Texas. Decesul a fost confirmat de fratele său Mikel producătorului Bill Bentley, care a lucrat cu artistul la albumul tribut din 1990 „Where the Pyramid Meets the Eye”. 

„Roky a trăit în atât de multe lumi, încât nu puteai ţine pasul cu el”, a declarat Bentley pentru Variety. „A trăit mult şi nu mereu pe această planetă”. 

Născut Roger Kynard Erickson în Austin, el a înfiinţat prima sa trupă, The Spades, adupă ce a renunţat la liceu în 1965. Mai târziu, în acelaşi an, a format 13th Floor Elevators.

Odată cu lansarea albumului de debut, „The Psychedelic Sounds Of The 13th Floor Elevators”, în 1966, single-ul „You’re Gonna Miss Me” a devenit o emblemă a mişcării grange-rock din anii 1960.

Citeste si :  Ce înseamnă dacă ți se face ”pielea de găină” atunci când asculți muzică. Nu îți va veni să crezi

Vezi cele mai noi Stiri Vdtonline.com

The 13th Floor Elevators va ma lansa trei albume, ultimul fiind „Bull of the Woods” în 1969.

„Roky a însemnat multe lucruri pentru numeroşii săi admiratori şi ne-a lăsat moştenire stilul său remarcabil şi talentul său poetic şi artistic extraordinar. Lumea muzicii rock, aşa cum o cunoaştem acum, este aproape de neconceput fără Roky Erickson, a spus Billy F. Gibbons de la ZZ Top. 

Loading...