Mirjana Markovic, văduva fostului preşedinte al Serbiei, Slobodan Milosevic, supranumită adeseori „Lady Macbeth a Balcanilor”, a încetat din viaţă duminică, la 76 de ani, anunţă AFP, citându-l pe unul dintre apropiaţii ei.

Presa locală scrie că soția fostului președinte Slobodan Miloșevici, bolnavă, a decedat într-un spital din Moscova. Potrivit unuia dintre prietenii săi, Dragoljub Kocovic, citat de publicaţia Blic, dorinţa Mirei Markovici a fost de a reveni în Serbia, dar în acest caz, urma să fie transportată de la aeroport direct la închisoare.

Mirjana Markovici, care exercita o mare influenţă asupra soţului său, părăsise în 2003 Serbia, unde era acuzată de abuz de putere. Numele său fusese legat şi de misterioasa asasinare, în august 2000, a fostului preşedinte Ivan Stombolici.

În iunie 2007, justiţia sârbă emisese, de altfel, un mandat de arestare internaţional împotriva Mirei Markovic şi a fiului său, Marko, sub acuzația că ar avea legătură cu o reţea de trafic de ţigări. În 2008, mama şi fiul au primit azil politic în Rusia.

Fostul preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic a murit în martie 2006 în celula sa de la centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga. S-a întâmplat înainte de încheierea procesului în care era acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în anii 1990 în fosta Iugoslavie. Temându-se că va fi arestată, Mira Markovic s-a abţinut, la fel ca şi fiul său, să asiste la funeraliile soţului ei în Serbia.

Slobodan Milosevic a fost înlăturat de la putere în urma unei mişcări populare, în octombrie 2000, și a fost arestat în aprilie 2001.

Fostă profesoară de sociologie la Universitatea din Belgrad, Mirjana Markovic publicase în 2015 o amplă biografie în care apăra reputaţia soţului său, descris ca o „figură politică dominantă”. Ea menționa că numele lui Miloșevici era „menţionat mai des decât cele ale preşedinţilor rus, american şi chinez la un loc”.

O telegramă diplomatică americană trimisă în 2003 şi dezvăluită de WikiLeaks descria viaţa lui Milosevic în centrul de detenţie al ONU. Potrivit autorului ei, Tim McFadden, care era citat în document, fostul om forte de la Belgrad îi telefona în fiecare zi soţiei sale. „Milosevic putea manipula o întreagă naţiune, dar nu reuşea să-şi stăpânească soţia, care, dimpotrivă, părea să exercite o puternică influenţă asupra lui”, potrivit lui McFadden.

Loading...