Născut la 8 noiembrie 1935, Breaza, judeţul Prahova şi ulterior stabilit în Sinaia, Focşeneanu Dumitru a fost un bober de excepţie, care a concurat în cadrul competiţiilor de bob de la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 ai secolului al XX-lea.

Dumitru Focşeneanu s-a stins din viaţă. „Un atac cerebral fulgerător l-a trimis la celebrul spital de urgenţă din Ploieşti.

Cu toate că un astfel de diagnostic necesită o intervenţie rapidă, au fost necesare câteva ore bune, adică vreo cinci (că mai aveau puţin si se schimba şi tura cred) pentru a trece de zona triaj şi a fi internat.

Evoluţia a fost nefavorabilă, în scurt timp devenind o legumă”, a scris Horaţiu Neculae pe Facebook, unul dintre prietenii fostului sportiv.

Dumitru Focşeneanu era multiplu medaliat la campionatele mondiale şi europene, a făcut parte din echipa României ca frânar de bob la Jocurile Olimpice de iarnă din 1964, 1968, 1972 şi 1976.

Împreună cu pilotul Ion Panţuru, a câştigat două medalii în competiţiile de bob – 2 persoane din cadrul campionatelor mondiale şi anume: argint la Campionatul Mondial din 1969, competiţie care s-a ţinut la Lake Placid (SUA şi bronz la Campionatul Mondial din 1973.

Citeste si :  Alina Sorescu este în doliu. „Am pierdut-o. Vei rămâne veșnic în sufletele noastre” Citeşte întreaga ştire: Alina Sorescu este în doliu. „Am pierdut-o. Vei rămâne veșnic în sufletele noastre”

Tot în anul 1969, acelaşi echipaj se clasează pe locul secund la CE de la Cervinia (Italia) la bob 2 persoane, cât şi la bob 4 – cu Raimond Tancov şi Nicolae Neagoe. În anul 1971, Dumitru Focşeneanu împreună cu Dumitru Pascu, Ion Zangor şi Ion Panţuru obţin aurul la CE de la Igls în proba de bob 4 persoane.

La Jocurile Olimpice de la Sapporo (1972), Dumitru Focşeneanu a făcut parte din echipa de bob-2 România II (împreună cu pilotul Dragoş Panaitescu-Rapan) – clasată pe locul 12 şi din cea de bob-4 (împreună cu Ion Panţuru, Ion Zangor şi Dumitru Pascu) – clasată pe locul 10.

Loading...