Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a devenit o instituţie care se autofinanţează, după ce Guvernul a decis să nu mai aloce fonduri de la bugetul de stat. Directorul agenţiei spune că aceasta este singura metodă care poate grăbi cadastrarea tuturor proprietăţilor din ţară.

Guvernul României a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care prevede că „finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ANCPI şi ale instituţiilor subordonate se asigură integral din venituri proprii”. Cu alte cuvinte, ANCPI nu va mai primi bani de la bugetul de stat, cu excepţia cofinanţării proiectelor din fonduri europene. Salariile şi Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) vor fi susţinute din încasările agenţiei.

„Vom aloca mai mulţi bani Programului naţional de cadastru şi carte funciară, vom grăbi înregistrarea imobilelor, gratuită pentru cetăţeni. Fondurile vor fi folosite mai mult pentru cadastru, în sensul că suma alocată primăriilor va fi mai mare.  Prin decizia guvernului, ANCPI îşi va recăpăta independenţa financiară, pierdută în noiembrie 2009, ceea ce înseamnă atât consolidarea capacităţii administrative şi financiare a Agenţiei, cât şi accelerarea PNCCF, lucru care va grăbi inclusiv dezvoltarea proiectelor de infrastructură de interes naţional”, a declarat în exclusivitate pentru revista Capital Radu-Codruţ Ștefănescu, preşedinte – director general al ANCPI.

Citeste si  Ce se intampla intre Culita Sterp si Carmen de la Salciua! Imaginile spun totul

Agenţia a publicat, recent, lista comunelor care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile. România are la dispoziţie peste 310 mil. euro prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ce vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate judeţele ţării care vor beneficia de fonduri europene. Lista localităţilor poate fi consultată aici.

Până acum, 34 de comune au fost cadastrate integral, iar în alte 189 de comune se desfăşoară lucrări de cadastru general la nivelul întregii unităţi administrativ-teritoriale. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.217 sectoare cadastrale din 497 de localităţi. În prezent se desfăşoară lucrări de cadastru general în 15.274 de sectoare cadastrale din 1.863 de localităţi.

Cele mai multe imobile înregistrate până acum, în acest an, au fost în judeţele Olt – 46.760, Alba – 34.827, Galaţi – 28.697, Gorj – 28.138 şi Teleorman – 27.529.

Citeste si  Soțul Oanei Zăvoranu împlinește 31 de ani. Vedeta i-a transmis public un mesaj neașteptat

În 2017, peste 322.000 de imobile au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Suma alocată în acest an de ANCPI pentru contractele de finanţare a fost de peste 440 de milioane de lei (venituri proprii), iar fiecare primar care a solicitat finanţare a primit, 150.000 de lei, faţă de 135.000 de lei în 2016.

Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, peste 860 mil. euro, şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 mil. euro. O altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale ale primăriilor.