Alina Ciucu, fata omorata la metrou de Magdalena Serban, provenea din satul doljean Listeava.

Moartea fulgeratoare a Alinei Ciucu, tanara impinsa de Margareta Serban in fata garniturii de tren, in statia de metrou Dristor, a socat opinia publica. Originara din satul Listeava (judetul Dolj), fata de 25 de ani avusese parte de o viata chinuita, parintii ei naturali dand-o de mica spre adoptie, dupa ce au realizat ca nu au posibilitati financiare sa o creasca. Ingrijita de un vecin cu suflet mare si de o matusa, Alina reusise sa termine liceul din Dabuleni, dar si o facultate in Capitala, unde absolvise SNSPA, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice. De altfel, Alina se si stabilise in Bucuresti, unde locuia cu iubitul ei si unde se angajase dupa terminarea studiilor la o multinationala.

Drama tinerei, o „fata linistita si cuminte”, asa cum o descriau vecinii si colegii, s-a produs exact in momentul in care Alina avea planuri mari de viitor, intentionand sa se casatoreasca in viitorul apropiat. In urma ei, Alina Ciucu a lasat multa suferinta, dar si un sat natal incremenit inca, in anumite aspecte, in comuna primitiva! Si asta pentru ca, in 2017, in localitatea Listeava, locul de nastere al Alinei, mai exista oameni care stau in bordeie ingropate jumatate sub pamant!

Un amplu reportaj publicat de ziarul „Gazeta de sud” in vara acestui an a dezvaluit conditiile groaznice in care supravietuiesc unii sateni din Listeava. „La nici 70 de kilometri de Craiova, sunt oameni care îşi duc viaţa în condiţii primitive, printre ei numărându-se gravide şi sugari. Trăiesc în bordeie, pe un teren viran de la marginea satului Lişteava. Comuna Ostroveni, satul Lişteava. Cunoscut până nu demult drept satul cărămidarilor, este locul contrastelor, în care găseşti case ce stau să cadă, oameni care trăiesc într-o sărăcie lucie, dar şi vile impunătoare, construite în special de cei care au trăit mirajul străinătăţii. Tot aici sunt şi oameni care stau în bordeie (cea mai veche locuinţă permanentă cunoscută pe teritoriul României, identificată în situri arheologice din preistorie şi până în vremurile noastre – n.r.). Au fost 15 bordeie până în urmă cu ceva ani. Au mai rămas trei. Odată ce păşeşti în aceste locuri, imaginea îţi rămâne întipărită pe retină. Copii murdari, dezbrăcaţi, înfometaţi, care se bucură de vizita oricărui străin… Este greu de imaginat ce este în sufletul unei mame care are zilnic şase copii de hrănit, care nu are nici măcar apă potabilă, care îşi aşteaptă soţul plecat cu ziua la muncă în sat să ajungă acasă cu o brumă de bani sau măcar cu o pâine pe care să o împartă celor mici. La fel de greu este să auzi un copil care-şi doreşte să meargă la şcoală, însă părinţii nu îşi permit să îl ducă. Stă acasă şi are grijă de fraţii mai mici. Opt copii trăiesc în aceste bordeie, de câţiva metri pătraţi, îngropate pe trei sferturi în pământ”, nota gds.ro despre bordeiele din Listeava.

Loading...