Klaus Iohannis

Klaus Iohannis va primi anul viitor Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) acordat în fiecare an în orașul Aachen. Anunțul a fost făcut de Consiliul de administrație responsabil cu acordarea acestui premiu persoanelor care au avut o contribuție la unificarea europeană.

Consiliul de administrație responsabil, format din 17 membri, a anunțat sâmbătă după-amiază că în mai 2020, Klaus Iohannis va primi premiul care constă într-un certificat și o medalie, scrie br.de.

Presa germană scrie că premiul care este considerat unul
dintre cele mai importante din Europa și îi va fi acordat președintelui român pentru
că este considerat un pro-european convins și implicat.

Motivarea pentru alegerea lui Iohannis să fie următorul
laureat al Premiului Charlemagne este că acesta este un ”promotor de excepție”
al valorilor europene, a angajat țara pe o cale pro-europeană și a promovat cooperarea
între țările membre.

Premiul Charlemagne se acordă la Aachen din 1950 și poartă
numele împăratului Carol cel Mare, care acum este considerat de istorici ca
fiind definitoriu pentru conștiința istorică europeană.

De-a lungul anilor, alte personalități care au primit distincția au fost Papa Francisc, 2016, Papa Ioan Paul al II-lea, 2004, Antonio Guterres, secretar general al ONU, 2019, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, 2007, Emmanuel Macron, președintele Franței, 2018, Donald Tusk, prim ministrul Poloniei, 2010, Bill Clinton, președintele SUA, 2000, Francois Mitterrand, președintele Franței, 1988, Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, 1988, Winston Churchill, prim ministrul Marii Britanii, 1955, Herman van Rompuy, președintele Consiliului European, 2014 sau Martin Schulz, președintele Parlamentului European, 2015.

Citeste si :  Klaus Iohannis: Nu am de gând să refuz dublarea alocaţiilor copiilor

”Cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român”

Europarlamentarul libertal Siegfried Mureșan a scris pe Facebook un mesaj în care l-a felicitat pe președintele Iohannis pentru desemnarea de sâmbătă.

”Președintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român, Premiul Charlemagne.

Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este cel mai vechi și cel mai prestigios premiu acordat pentru contribuția la unificarea europeană. Premiul se acordă începând cu anul 1950 în orașul german Aachen”, scrie Mureșan.

Președintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român, Premiul Charlemagne.

Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este cel mai vechi și cel mai prestigios premiu acordat pentru contribuția la unificarea europeană. Premiul se acordă începând cu anul 1950 în orașul german Aachen.

Foarte mult a contat în ochii juriului implicarea președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene și a statului de drept.

Citeste si :  Klaus Iohannis, după ce și-a exercitat dreptul la vot: „Astăzi este ziua campionilor cu ştampila VOTAT în mână”

Acordarea acestei distincții Președintelui României este un semn foarte puternic al unității Europei și al rolului central pe care țările din Europa de Est îl au astăzi în Uniunea Europeană.

Deja ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis și-a exercitat mandatele sub semnul integrării europene. Sibiul a fost în anul 2007, sub conducerea sa, Capitala Culturală Europeană.

Prin acordarea acestei distincții președintelui Iohannis, se recunoaște rolul central avut de Klaus Iohannis în păstrarea direcției europene a României într-o perioadă în care în alte state est europene apar lideri populiști și antieuropeni.

Acest premiu acordat Președintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român.

Printre laureații Premiului Charlemagne din anii anteriori se numără:
-Papa Francisc, 2016
-Papa Ioan Paul al II-lea, 2004
-Antonio Guterres, secretar general al ONU, 2019
-Angela Merkel, cancelarul Germaniei, 2007
-Emmanuel Macron, președintele Franței, 2018
-Donald Tusk, prim ministrul Poloniei, 2010
-Bill Clinton, președintele SUA, 2000
-Jacques Delors, președintele Comisiei Europene, 1992
-Roman Herzog, președintele Germaniei, 1997
-Francois Mitterrand, președintele Franței, 1988
-Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, 1988
-Vaclav Havel, președintele Cehiei, 1991
-Winston Churchill, prim ministrul Marii Britanii, 1955
-Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei, 1954
-Herman van Rompuy, președintele Consiliului European, 2014
-Martin Schulz, președintele Parlamentului European, 2015

Citeste si :  Klaus Iohannis retrage decoratiile toturor condamnatilor penal, incepand cu Adrian Nastase

Europarlamentarul mai scrie că ”Acordarea acestei distincții Președintelui României este un semn foarte puternic al unității Europei și al rolului central pe care țările din Europa de Est îl au astăzi în Uniunea Europeană.

Deja ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis și-a exercitat mandatele sub semnul integrării europene. Sibiul a fost în anul 2007, sub conducerea sa, Capitala Culturală Europeană” și încheie concluzionând că ”Acest premiu acordat Președintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român”.

Loading...