Laura Codruța Kovesi va fi susținută de Austria pentru a prelua funcția de șef al Parchetului European.

Vestea vine la câteva zile după ce fostul procuror-șef al DNA a fost anunțată pe lista scurtă a candidaților pentru a prelua această funcție.

„O declarație foarte importantă a făcut înainte de debutul reuniunii ministrul de Justiție din Austria, Josef Moser.El a declarat, răspunzând unei întrebări a Televiziunii publice austriece, că în Comisia Coreper din cadrul Consiliului Uniunii Europene, Austria va vota în favoarea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului european”, a precizat Alexandru Costache, jurnalist Știrile TVR, vineri după începerea reuniunii informale a miniștrilor de Interne din cadrul UE de la București.

Anunțul vine în contextul în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader se opune faţă de numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European. El a promis să facă tot ce-i stă în putere pentru a bloca accesul candidatului României la conducerea acestei structuri.

România, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE, nu poate bloca prin veto numirea procurorului-şef al Parchetului European, întrucât această decizie nu se ia cu unanimitate de voturi, ci cu votul majorităţii statelor membre UE şi al Parlamentului European, ceea ce înseamnă că nicio ţară nu poate bloca un candidat

Dintr-o scrisoare transmisă președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, și ministrului Justiției din România, Tudorel Toader, rezultă că fostul procuror șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este pe lista scurtă a propunerilor pentru funcția de procuror-şef al Parchetului European. În urma selecției organizate de specialiștii unui Comitet special de selecție, Kovesi s-a clasat pe primul loc dintre candidați.

În urma unui interviu care a avut loc la finalul săptămânii trecute, fostul procuror-șef al DNA apare pe listă alături de alți doi candidați, Jean – Francois Bohnert din Franța și Andres Ritter din Germania.

Votul Parlamentul European și cel din Consiliul UE, în urma cărora va fi ales viitorul procuror-șef al Parchetului European, vor avea loc la finalul lunii februarie și începutul lunii martie.

Procedura de selecţie a procurorului-şef european nu depinde de ţara din care e candidatul, fiind una exclusiv europeană. Acest juriu este format din 12 persoane din rândul foştilor membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, din rândul foştilor membri naţionali ai Eurojust, al membrilor instanţelor naţionale supreme, din rândul procurorilor de înalt nivel sau al juriştilor ale căror competenţe sunt recunoscute.

Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef DNA pe 9 iulie 2018, de președintele Klaus Iohannis la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader. În prezent, Kovesi este procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului General.

Potrivit site-ului consilium.europa.eu, misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Loading...