Lovitură de teatru în Germania. Protejata lui Merkel renunță la șefia partidului și la candidatura pentru postul de cancelar

0
374

Annegret Kramp-Karrenbauer, lidera Partidului Creștin-Democrat german (CDU), considerată succesoarea lui Angela Merkel, a decis luni că nu va candida pentru postul de cancelar și va părăsi și șefia partidului, anunță Deutsche Welle.

O sursă din partidul Angelei Merkel a precizat că Annegret Kramp-Karrenbauer a decis să nu candideze pentru postul de cancelar la alegerile de anul viitor. Kramp-Karrenbauer a surprins conducerea CDU, anunțând totodată că va părăsi șefia partidului.

Kramp-Karrenbauer a afirmat că are în plan un proces de selectare a candidatului CDU la funcţia de cancelar în această vară, înainte de a demisiona de la conducerea partidului.

Merkel dorește ca protejata sa să rămână totuși în funcția de ministru al Apărării.

Annegret Kramp-Karrenbauer a fost aleasă în fruntea partidului în 2018, cu susținerea lui Merkel, și ar fi urmat să conducă partidul în scrutinul parlamentar din 2021.

Lipsa de carismă și unele declarații publice neinspirate i-au afectat însă popularitatea și i-au pus sub semnul întrebării capacitatea de a conduce țara.

Cel mai nou scandal a avut loc chiar zilele trecute, când CDU și partidul extremist Alternativa pentru Germania (AfD) și-au unit forțele pentru a alege un candidat centrist în fruntea statului Turingia.

Participarea la vot alături de extremiști este considerată un ”tabu” pentru principalele forțe politice germane.

Intervenția ulterioară a lui Merkel, care a catalogat drept inacceptabil votul CDU, a accentuat lipsa de autorititate a lui Kramp-Karrenbauer.

Lovitură de teatru în Germania. Protejata lui Merkel renunță la șefia partidului și la candidatura pentru postul de cancelar