Premierul Viorica Dăncilă, despre alegerile europarlamentare: „Suntem ferm angajaţi să contribuim la asigurarea unui mediu sigur pentru desfăşurarea alegerilor”

0
472
1551956892original05resize

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, pe durata mandatului Preşedinţiei române a Consiliului UE, reprezintă „un punct de atenţie major”, iar obiectivul Executivului este asigurarea unui mediu sigur pentru desfăşurarea unui proces electoral liber şi corect.

„Obiectivul central în jurul căruia Guvernul României şi-a definit priorităţile este creşterea încrederii cetăţenilor în proiectul european, prin menţinerea unităţii, coeziunii şi solidarităţii ca elemente fundamentale. În acest context, organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, pe durata mandatului nostru, este un punct de atenţie major. Suntem ferm angajaţi să contribuim la asigurarea unui mediu sigur pentru desfăşurarea alegerilor, în mod liber şi corect”, a declarat Dăncilă, la Palatul Victoria.

Dăncilă: Românii au de ce să fie mândri, în toate întâlnirile la nivel înalt pe care le-am avut în această perioadă, România a fost felicitată!

Premierul a prezentat rezultatele obţinute de Preşedinţia României la Consiliul UE, în primele două luni de mandat.

„În ciuda acestor atacuri, am dovedit un mandat eficient şi de calitate, extrem de apreciat de toţi partenerii europeni. Românii au de ce să fie mândri, în toate întâlnirile la nivel înalt pe care le-am avut în această perioadă, România a fost felicitată pentru modul excepţional în care a gestionat dosarele grele aflate pe masa de lucru„, a spus premierul.

Citeste si :  Raed Arafat: Majoritatea lucrurilor care ne apropie de o viaţă normală probabil se vor rezolva până pe 15 iunie

Ea a menţionat că un progres al Preşedinţiei române îl reprezintă obţinerea unui acord politic pentru modificarea legislaţiei privind funcţionarea şi finanţarea partidelor şi fundaţiilor politice europene, în sensul prevenirii şi sancţionării încălcării prevederilor de protecţie a datelor personale, în context electoral.

„De asemenea, au fost adoptate concluzii ale Consiliului Afaceri Generale privind o serie de măsuri nelegislative pentru a asigura integritatea şi rezilienţa procesului electoral european. Urmărim să asigurăm un răspuns coordonat la ameninţările la adresa acestui proces electoral decisiv pentru viitorul Uniunii, care pot îmbrăca diverse forme, printre care ameninţările hibride, ameninţările cibernetice şi dezinformarea. Dorim să ne asigurăm astfel că Europa valorilor este promovată în beneficiul direct al cetăţeanului european”, a precizat Dăncilă.

În altă ordine de idei, prim-ministrul a evidenţiat că reuniunile miniştrilor de Externe şi ale miniştrilor Apărării, găzduite la Bucureşti, au prilejuit dezbateri „constructive” pe teme precum avansarea parcursului european al Balcanilor de Vest, perspectivele Parteneriatului estic, consolidarea şi asigurarea coerenţei noilor iniţiative din domeniul apărării europene.

Citeste si :  Nelu Tătaru a spus când nu va mai fi necesar purtatul măștii: „Atunci vom ajunge la o viață cvasi-normală”

Potrivit premierului, un alt obiectiv prioritar al Preşedinţiei române îl reprezintă consolidarea protecţiei frontierelor externe ale UE.

„În cadrul discuţiilor pe care le-am purtat în aceste două luni, am reuşit să avansăm în negocierile privind extinderea mandatului Agenţiei Europene pentru Paza Frontierelor şi Garda de Coastă şi am obţinut acordul la nivelul Consiliului UE asupra întregului text al regulamentului vizând consolidarea mandatului acestei agenţii”, a explicat Dăncilă.

Ea a adăugat că, în domeniul migraţiei, a fost obţinut acordul politic cu Parlamentul European cu privire la revizuirea cadrului juridic pentru funcţionarea reţelei europene a ofiţerilor de legătură în materie de migraţie.

„Urmărim creşterea rolului acestor ofiţeri pentru combaterea contrabandei cu migranţi şi îmbunătăţirea coordonării statelor membre cu statele terţe. Beneficiul noilor reglementări este că vor permite un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a spus premierul.