Originaldialogcetatenesc 8mai2019sibiu3

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac, miercuri, la Sibiu, la guvernarea PSD, el afirmând că, „în acest moment festiv, din păcate, arată şi o faţă destul de urâtă a României: atacuri asupra independenţei sistemului de justiţie, măsuri contraperformante, promisiuni neonorate”. „De aceea, votul este foarte important şi pentru viitorul României şi pentru viitorul Europei”, a mai spus Iohannis, după ce a fost prezent la şedinţa conducerii PNL.

El le-a transmis liberalilor să facă campanie mergând între oameni. În replică, PSD îl acuză pe şeful statului că se află în campanie electorală pentru PNL. Iohannis: „Este păcat că avem parte de o guvernare pesedistă eşuată, care, în acest moment festiv, din păcate, arată şi o faţă destul de urâtă a României”

„Summitul de mâine este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici la summit şi mâine aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Şi fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează! Contează votul şi la europarlamentare şi la referendum şi foarte important: votul fiecărui român contează în Europa. România a parcurs un drum lung, a muncit foarte mult pentru a ajunge aici, România care a devenit stat membru pe 1 ianuarie 2007, a muncit foarte mult”, a spus şeful statului, după ce a participat la deschiderea conferinţei „Viitorul Europei: Perspectivele Evoluţiilor Contemporane”, organizată la Facultatea de Medicină „Victor Papilian” din Sibiu.

Preşedintele a arătat că este păcat că în prezent România are parte de o „guvernare pesedistă eşuată”.

„Este păcat că avem parte de o guvernare pesedistă eşuată, care, în acest moment festiv, din păcate, arată şi o faţă destul de urâtă a României: atacuri asupra independenţei sistemului de justiţie, măsuri contraperformante, promisiuni neonorate şi, de aceea, votul este foarte important şi pentru viitorul României şi pentru viitorul Europei, iar aici, la Sibiu, mâine, aici în România, vom defini viitorul UE împreună cu toţi liderii europeni”, a susţinut preşedintele.

Întrebat de ce nu discută aceste probleme punctual cu Guvernul, premierul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea, el a răspuns: „O să le discutăm”.

Iohannis, către liberali: „Să meargă între oameni”

Klaus Iohannis a arătat că le-a transmis celor din PNL să meargă între oameni.

„Este campanie electorală şi această campanie nu este doar aşa. Sunt politicieni în România care spun: ‘Nu prea contează aceste europarlamentare, nu prea contează referendumul’. Ba contează, tocmai din cauza lor contează mai mult, românii au şansa să-şi exprime opţiunea la aceste alegeri, la referendum. Ne găsim într-o perioadă complicată nu numai pentru Europa, ci şi pentru România. Suntem după doi ani şi jumătate de guvernare eşuată PSD. Au vorbit PSD-iştii despre autostrăzi, spitale, şcoli, grădiniţe. Ce s-a realizat? Nimic, ba dimpotrivă au atacat statul de drept, au atacat independenţa Justiţiei, au reuşit să arate lumii, să arate Europei o faţă urâtă a Românei. Şi este foarte păcat, fiindcă românii au muncit mult, România s-a străduit mult să ajungă în acest punct în care este membră recunoscută în Uniunea Europeană”, a susţinut preşedintele.

Reacţia PSD: „Preşedintele Iohannis a ales să-şi pună interesul electoral personal mai presus de responsabilitatea constituţională de a-şi reprezenta cu demnitate şi onoare ţara”

Preşedintele Klaus Iohannis ratează şansa de a fi decent în faţa liderilor europeni prezenţi la summitul de la Sibiu, arată Partidul Social Democrat într-un comunicat de presă.

„Preşedintele Iohannis a ales să-şi pună interesul electoral personal mai presus de responsabilitatea constituţională de a-şi reprezenta cu demnitate şi onoare ţara. Atacarea gratuită şi nejustificată a guvernului ţării sale, a partidului de guvernare, în avanpremiera unui eveniment de rezonanţă europeană, denotă nu doar lipsa noţiunilor elementare de comportament politic decent, ci şi nepăsarea faţă de imaginea deplorabilă pe care preşedintele în funcţie al României o proiectează în percepţia liderilor europeni. Faptul că invitaţii de marcă prezenţi la Sibiu sunt din aceeaşi familie politică popular europeană cu Iohannis şi PNL nu scuză şi nici nu justifică minciunile şi dezinformarea promovate public”, susţine PSD.

Social-democraţii mai afirmă că preşedintele Iohannis „îndrăzneşte să califice din nou drept eşuată guvernarea PSD, deşi toate datele oficiale, interne şi internaţionale, îl contrazic”.

„Cât despre statul de drept şi Justiţie, Iohannis continuă să fie acelaşi exponent al sistemului ocult de putere, care refuză să vadă abuzurile şi ilegalităţile constatate oficial, fără echivoc, de instituţii ale statului român, care au lovit societatea românească, care au distrus mii de vieţi şi destine profesionale şi care au prăbuşit credibilitatea Justiţiei. Klaus Iohannis uită că este preşedintele României şi că-i reprezintă pe toţi românii în relaţia cu liderii celorlalte state membre, dar şi cu cei ai instituţiilor europene. Batjocoreşte responsabilităţile funcţiei şi alege să rămână acelaşi biet agent de campanie electorală al PNL, fără să realizeze ori să-i pese că afectează grav imaginea externă a României. În acelaşi timp, să nu uităm, toate aceste lucruri le face pe cheltuiala statului român, a contribuabilului român, care plăteşte toate facturile ocazionate de întâlnirea cu liderii familiei popular europene a PNL”, adaugă comunicatul PSD.

Loading...