Consilierul prezidențial pe economie Cosmin Marinescu a explicat decizia președintelui de a retrimite bugetul de stat în Parlament, subliniind că există riscul de a se ajunge în punctul în care plata pensiilor va fi imposibilă.

De partea cealaltă, PSD a reacționat printr-un atac la adresa lui Iohannis, afirmând că acesta dorește blocarea guvernării actuale, „în speranța că cetățenii nu vor vota acest partid la viitoarele alegeri”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie, cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde lei.

„După doar o săptămână, în bugetul adoptat de Guvern în 8 februarie, cheltuielile cu pensiile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puţin. Aceste prevederi au fost apoi votate în Parlament pe 15 februarie”, a susţinut Marinescu, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că este deosebit de importantă clarificarea acestei situaţii, „care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor”, şi a solicitat „să existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse în buget integral, pentru întreg anul”.

Citeste si  Paște trist pentru familia lui Petru Kalău, șoferul care a provocat un accident cumplit în timp ce făcea live pe Facebook! Copiii îi duc dorul tatălui dispărut FOTO

„Calculele ne arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei. De exemplu, oricine doreşte poate aproxima cheltuielile necesare cu pensiile în 2019, luând în considerare cheltuiala lunară cu pensiile din ultimele luni ale anului trecut. Atunci cheltuiala lunară a fost 5,51 miliarde lei. Luăm în considerare apoi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, aşa cum Guvernul a anunţat, şi astfel ar rezulta un necesar pentru pensii de 69,5 miliarde lei, deci cu 1,4 miliarde lei peste cheltuielile bugetate, de doar 68,1 miliarde lei. Solicităm astfel să se clarifice aceste aspecte şi să existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse în buget integral, pentru întreg anul„, a afirmat consilierul prezidenţial, care a prezentat o analiză a proiectului de buget pe 2019.

PSD: Iohannis a greșit de prea multe ori cu predicțiile economice

La scurt timp după conferința de la Cotroceni a venit și reacția social-democraților,

„PSD constată că președintele Klaus Iohannis nu a dorit să își schimbe obiceiul de a își lua o minivacanță în weekend și nici să riște să se facă din nou de râs spunând ca nu mai sunt bani de pensii, de aceea astăzi și-a trimis consilierul să ne spună aceeași poezie de anul trecut și de acum doi ani”, a transmis PSD.

Citeste si  Mary, fosta concurenta de la "Puterea dragostei", schimbare spectaculoasa de look! Iata cum arata tanara in prezent!

Potrivit social-democraţilor, „toți cetățenii României s-au convins că în fiecare an și fără nicio întârziere, guvernarea PSD+ALDE a asigurat fără probleme banii de pensii, salarii sau pentru asistență socială”.

„Iohannis a greșit de prea multe ori cu predicțiile economice încât atunci când spune că economia va merge rău, putem fi siguri că va merge bine. În realitate, Iohannis nu înțelege economie. A dovedit-o chiar miercuri când ne-a arătat că nu știe să citească un proiect de buget. Spunea că administrațiile locale vor primi cu un miliard de lei mai puțin, deși în realitate proiectul de buget propune cu 4,6 miliarde în plus. Problema reală a comunităților locale nu e bugetul propus de PSD, care alocă bani în plus, ci faptul că Iohannis a blocat bugetul. Din acest motiv, aleșii locali nu pot colecta 100% din impozitul pe venit, ci doar 71,5% cum era prevăzut în bugetul pe anul trecut. Tot din cauza lui Iohannis, primarii nu pot începe investițiile noi, în valoare de circa 5 miliarde lei”, se arată în comunicatul PSD.

Citeste si  Oana Mareș revine în televiziune după o pauză de 4 ani

PSD spune că, „în loc să își ceară scuze, după ce Curtea Constituțională i-a respins sesizarea împotriva Legii Bugetului, Iohannis se încăpățânează să blocheze guvernarea PSD, în speranța că cetățenii nu vor vota acest partid la viitoarele alegeri”.

Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că decizia de astăzi a CCR cu privire la legea plafoanelor „demonstrează încă o dată că PSD legiferează nu numai imoral şi prost, dar şi neconstituţional”.

Loading...