Articolul ”Vârstnicii vor lua țeapă la pensii și tratament balnear în 2018”, publicat de Libertatea, a dus la o reacție din partea Minsterului Muncii. Această reacție este însă foarte aspru criticată de reprezentantul unei asociații de pensionari, critică ce se potrivește cu expresia ”Dacă tăceai, filosof rămâneai”.

Conform Legii 263/2010, valoarea punctului de pensie se actualizează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Actualizarea a fost realizată din 2011 la fiecare 1 ianuarie. În 2017, de exemplu, punctul de pensie a crescut cu 5,25% la 1 ianuarie (Legea 273) și cu 9% la 1 iulie (Programul de guvernare).

Anul viitor, însă, actualizarea cu inflația nu se va mai face, pentru că punctul de pensie urmează să crească cu 10% la 1 iulie 2018, conform Programului de guvernare PSD, iar recalcularea prevăzută de Legea 263 se va regăsi în această creștere.

”A nu acorda creșterea din ianuarie, care va trebui să fie de 5,2%, înseamnă a încălca articolul 102 din Legea 263/2010 și a trimite ulterior oamenii în instanțe pentru a-și câștiga drepturile în precese lungi și costisitoare. Așa-zisa regăsire a indexării în mărirea cu 10% a punctului de pensie la 1 iulie 2018 va face ca, în realitate, acea mărire să fie de doar 4,8%, deoarece 5,2% reprezintă indexarea pe care nu au primit-o pensionarii la 1 ianuarie 2018”, a explicat pentru Libertatea Filip Dumitrof, președintele Asociației de Pensionari ”Dreptate și Adevăr”.

Ministerul Muncii spune că rata inflației a fost depășită în avans

Ministerul Muncii a trimis un comunicat pe această temă, pe care îl redăm integral:

Citeste si  Care este starea lui Florin Busuioc, după ce a fost operat noaptea trecută. Busu a făcut infarct şi a fost resuscitat de 3 ori!

”Potrivit legislației în vigoare, pensiile se majorează în raport de rata inflației și de creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie, indicatori realizați în anul precedent. În situația în care unul dintre cei doi indicatori, realizați pe anul precedent, are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează ultima valoare pozitivă a acestora. În acest context, este relevant de subliniat că rata inflației pe anul 2016 a fost negativă, respectiv – 1,5%. Cu toate acestea, în anul 2017, valoarea punctului de pensie a crescut cu mai mult decât ceea ce presupunea aplicarea valorii celor doi indicatori, majorarea fiind făcută în două etape: 5,25% în ianuarie 2017, respectiv 9% în iulie 2017. După aceste măsuri, prin care rata inflației a fost acoperită și depășită în avans, Programul de Guvernare prevede o nouă majorare a valorii punctului de pensie în luna iulie 2018, de la 1.000 lei la 1.100 lei. Prin dispozițiile OUG nr. 82/2017 a fost stabilită o creștere cu 10% a valorii punctului de pensie, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr.263/2010.”

Mai pe scurt, Ministerul Muncii nu va crește anul viitor valoarea punctului de pensie conform Legii 263/2010 pe motiv că oricum punctul de pensie va crește cu 10% în iulie 2018. În această creștere determinată de programul de guvernare va fi inclusă și actualizarea prin Legea 263. Mai mult, Ministerul Muncii spune că rata inflației a fost acoperită și depășită în avans în anul 2017, prin Programul de guvernare, așa că majorarea valorii punctului de pensie în luna iulie 2018 va fi suficientă.

Citeste si  Doliu în muzica populară! O celebră interpretă s-a stins din viaţă! Silvana Rîciu a făcut anunţul trist!

Pensionarii spun că nu există temei legal pentru depășire în avans a plăților

”Ministerul Muncii nu zice nimic de aliniatul 3 al art. 102 din Legea 263/2010 care prevede: ”În situația în care unul din indicatori prevăzuți la aliniatul 2 are valoare negativă (cum a fost inflația din 2016), la stabilirea valori punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă (care în acest caz este creșterea salariului mediu brut pe economie pe 2016 de 10,4%, deci majorarea punctului de pensie ar trebui să fie de 5,2 la pensie)’. Iar Ministerul Muncii evită și prevederile aliniatului 4 care spune: ‘În situația în care indicatorii prevăzuți la alin. 2 au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie’ ”, explică Filip Dumitrof.

Aici există o nuanță care diferă de comunicatul Ministerului Muncii, dar care este în perfectă concordanță cu legea. Textul Ministrului Muncii potrivit căruia ”la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează ultima valoare pozitivă a acestora” este incorect.

Citeste si  Scandal URIAŞ între Carmen de la Sălciua şi Culiţă Sterp! Cum a jignit-o fostul soţ pe cea mai sexy artistă de la noi | EXCLUSIV

Formularea corectă: ”la stabilirea valori punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitivă”, aparține pensionarilor. Adică, Legea 263/2010 trebuie respectată în litera ei. Faptul că peste actualizarea din ianuarie se mai adaugă ceva în iulie este o altă poveste, spune Filip Dumitrof.

”De asemenea, precizarea că prin măririle din acest an inflația a fost depășita în avans nu e justificată, deoarece Ministerul Muncii nu are temei legal să stabilească, potrivit art. 102, o sumă mai mare decât calculul stabilit de lege. Dacă ar proceda așa, sumele trebuie imputate de Curtea de Conturi”, a explicat Filip Dumitrof.

2 COMENTARII