Regim alimentar pentru scăderea colesterolului

0
288
Regim alimentar pentru scăderea colesterolului
Regim alimentar pentru scăderea colesterolului

Persoanele a căror alimentaţie cuprinde mai degrabă cereale integrale, fructe şi legume nu au probleme cu colesterolul, arată studiile.

Aşa că dacă te confrunţi cu un nivel crescut al colesterolului „rău“ ar trebui să incluzi aceste alimente zilnic în meniul tău. Iată 7 aliaţi contra colesterolului „rău“

1.  Regim alimentar pentru scăderea colesterolului – Legumele, „carne vegetală“

Mănâncă porumb dulce, ceapă, usturoi, fasole verde, fasole uscată şi mazăre. Acestea conţin fibre care favorizează tranzitul intestinal şi împiedică creşterea nivelului colesterolului. S-a demonstrat, de asemenea, că morcovii consumaţi zilnic pot reduce colesterolul cu densitate scăzută (LDL) din sânge.

2.   Regim alimentar pentru scăderea colesterolului – Pâinea bogată în fibre

Este de preferat pâinea integrală, cea de secară sau pâinea cu multicereale. Secara, de exemplu, conţine aproape de trei ori mai multe fibre solubile decât grâul, contribuind la reglarea nivelului de colesterol. Atenţie, pâinea de secară din comerţ poate fi făcută de fapt dintr-un amestec de făină de secară rafinată şi de grâu. Aceste făinuri nu sunt la fel de bogate în fibre şi nu oferă aceleaşi avantaje ca făina de secară integrală. Deci, verifică eticheta şi greutatea, adevărata pâine de secară este grea şi densă, spre deosebire de pâinea obişnuită.

3.   Regim alimentar pentru scăderea colesterolului – Terci de ovăz la micul dejun

Încearcă variante de terci de ovăz şi de cereale cu tărâţe de ovăz sau cu tărâţe de orez, tofu şi produse din soia. Ovăzul este cunoscut pentru că scade nivelul colesterolului „rău“  datorită fibrelor solubile din compoziţia lui. Soia este bună pentru inimă, deoarece este bogată în grăsimi bune, fibre şi steroli, compuşi care scad nivelul colesterolului „rău“. 

4.  Regim alimentar pentru scăderea colesterolului –  Grăsimile bune din uleiuri

Consumă ulei de măsline, de rapiţă, de şofrănel, de floarea -soarelui sau ulei de soia. Grăsimile bune favorizează sănătatea inimii. De exemplu, înlocuind un burger cu brânză  şi cu carne, cu salate în care ai pus unul dintre aceste uleiuri, poţi reduce nivelul colesterolului rău (LDL) fără a-l modifica pe cel al colesterolului bun (HDL).

5.   Regim alimentar pentru scăderea colesterolului – Fructe proaspete zilnic 

Alege portocalele, merele, perele, bananele şi fructele uscate, precum caisele, smochinele şi prunele. Conţinutul lor ridicat de fibre va scădea nivelul colesterolului „rău“. 

6.   Regim alimentar pentru scăderea colesterolului – Nucile şi seminţele, altă sursă de grăsimi bune

Mănâncă zilnic migdale, nuci, arahide, seminţe, cum sunt cele de susan şi cele de floarea-soarelui. Câteva mâini de nuci în fiecare săptămână sunt suficiente pentru a reduce riscul de boli de inimă cu 25%. 

7.  Regim alimentar pentru scăderea colesterolului – Peşti cu conţinut mare de Omega 3

Două – trei porţii de somon, de sardine şi de alţi peşti de apă rece pe săptămână a fost asociat cu o reducere a atacurilor de cord şi a celor cerebrale, datorită acizilor graşi Omega – 3. Pe lângă scăderea nivelului de colesterol, aceştia împiedică formarea cheagurilor de sânge şi pot schimba modul în care ficatul metabolizează alte lipide.