Laura Codruta Kovesi Procuror Sef European 1024x720

Laura Codruța Kovesi a fost votată în fruntea Parchetului European de marea majoritate a statelor europene care au susținut, de la bun început, înființarea instituției. Toate țările care au fost împotrivă ca fostul procuror general al DNA din România să primească postul, sunt guverne socialiste, aflate în relații bune cu PSD-ul condus de Viorica Dăncilă.

17 din 22 de state au votat pentru Laura Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European, iar cinci s-au împotrivit. Potrivit adevarul.ro, Spania, Portugalia şi Slovacia, țări conduse de guverne socialiste apropiate de PSD au votat împotrivă, dar și Italia și Cehia, unde la putere sunt guverne populiste.

Andrej Babis este în fruntea guvernului din Cehia, unde au avut loc ample manifestații de stradă prin care i s-a cerut demisia, din cauza unor acuzații de fraude cu fonduri europene. Andrej Babis ar putea fi, astfel, unul din primii oficiali investigați de Kovesi atunci când va fi numită oficial în funcție, arată sursa citată.

Ambasadorul României, vot favorabil după telefonul lui Klaus Iohannis

Surprinzător, Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, a votat pentru Laura Codruţa Kovesi, deşi premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să voteze împotrivă. Surse diplomatice susţin că Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum cere procedura, prin urmare a votat în favoarea Codruţei Kovesi.

În dimineața votului, Luminița Odobescu a fost sunată de
președintele Klaus Iohannis.

„Am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea: eu, preşedintele României, sunt pentru doamna Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European“, a explicat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, după ce şi-a depus candidatura la BEC pentru al
doilea mandat.

Întrebată dacă ambasadorul României a votat în favoarea Laurei Codruţa Kovesi, în ciuda recomandărilor Guvernului, Viorica Dăncilă a mai spus: „Este o informaţie încă neverificată. Vom vedea pe urmă cum a votat”.

Premierul a vorbit apoi despre ”prezumpţia de vinovăţie”, încercând să explice de ce nu a susţinut Guvernul candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. „Am vorbit despre un prejudiciu de imagine. Eu îmi doresc – există prezumţia de vinovăţie – nu vreau să se înţeleagă că o acuz de ceva pe doamna Laura Codruţa Kovesi sau că mă implic în justiţie, cred că justiţia trebuie să fie independentă – dar, dacă se adevereşte una din acuzaţii, atunci este clar că imaginea României va avea de suferit”, a spus Viorica Dăncilă.