Stela Popescu suferea de diabet. Netratat, duce la atac cerebral! Uite care sunt simptomele si cum sa te feresti

0
997
Stela Popescu 1

O persoana din trei, cu diabet, nu stie ca are aceasta boala pentru ca semnele bolii sunt subtile.

Cei mai importanti factori de risc pentru accidentul vascular cerebral sunt: hipertensiunea arteriala, fumatul, dislipidemiile (grasimi crescute in sange), diabetul zaharat, aritmiile cardiace (in special fibrilatia atriala). Asocierea oricarui factor de risc cu diabetul zaharat creste cu mult riscul aparitiei accidentului vascular cerebral.

In primul rand, pacientul cu diabet trebuie sa nu alature diabetului alti factori de risc, cum ar fi: fumatul, obezitatea, consumul de alcool. Tratamentul hipertensiunii si mentinerea valorilor tensionale sub 130/80 mmHg sunt pasi importanti in prevenirea accidentelor cerebrale.

Un alt pas important este mentinerea unor valori sub 180 mg/dl ale colesterolului total si sub 70 mg/dl ale LDL-colesterolului. Si, nu in ultimul rand, valorile glicemice cat mai aproape de cele normale pe o perioada mare de timp scad riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale.

Iata simptomele necunoscute ale diabetului:

1. Setea excesiva

Este unul dintre primele semne de diabet. Nevoia constanta de a bea apa, gura uscata si urinarea frecventa sunt demne de ingrijorare, ca si pierderile sau cresterile inexplicabile in greutate.

2. Dureri de cap

Pe masura ce nivelul glicemiei creste apar simptome aditionale precum dureri de cap, vedere incetosata sau senzatia de slabiciunie.

3. Infectii

Mai tarziu apar si alte complicatii: taiturile simple si ranile superficiale se vindeca foarte greu, apar frecvent infectii urinare si mancarimi.

4. Disfunctii sexuale

Diabetul afecteaza vasele de sange si terminatiile nervoase din zona genitala, ceea ce face erectia si orgasmul dificile. La femei, apare uscarea vaginului.

Pe masura ce nivelul glicemiei creste apar simptome aditionale precum dureri de cap, vedere incetosata sau senzatia de slabiciunie.

Dr. Ovidiu Penes spune ca o disciplina riguroasa a alimentatiei este prima regula pentru a nu cadea victima sindromului metabolic si diabetului. Alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, obezitatea si stresul sunt principalii factori ai aparitiei diabetului, boala care te transforma intr-un sclav al insulinei din momentul in care pune stapanire pe tine.

„Esti om modern, traiesti intr-un oras supra populat, cel mai probabil esti si victima alimentatiei. Dulciurile rafinate vor trece foarte repede in sangele tau pancreasul va reactiona si le va introduce rapid in celule. Bineinteles, metabolismul celular este depasit si tot excseul se va depune sub forma de grasime. Evident nu este bine pentru ca tot metabolismul tau va fi dat peste cap. Ce ai de facut?

Mananca carbohidrati cu indice glicemic mic, de exemplu orez salbatic cu bob lung, legume, salata foarte multa. De ce? Pentru ca molecula lor este lunga si sucurile digestive vor digera treptat aceasta molecula si glucoza va intra treptat in sistemul tau sangvin, astfel incat, la nivel celular va putea fi utilizata pentru producerea de energie foarte multe ore.

O masa de orez, un bol de orez mancat dimineata iti va asigura necesarul de energie, deci de carbohidrati, pe tot parcursul de 8 ore sau de 12 ore in functie de digestia proprie si nici nu vei depune nimic sub forma de grasime”, explica Dr. Ov.